ДНЕС поиска от КЗК оставка

  • 22 март 2013 14:48

  • 1914
  • 0
ДНЕС поиска от КЗК оставка
© Булфото

Комисията за защита на конкуренцията да си подаде колективно оставката и да се извини публично за наглото си и непремерено изявление от 20 март по повод призива на премиера за проверка на монополите, а следващото Народно събрание да промени мандатността и начина на формиране на състава на комисията. За това призова на пресконференция днес Гражданско движение „ДНЕС”.

Неправителствената организация предлага чрез промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) да се предвиди „гражданска” квота в състава на КЗК, както и половината от членовете на комисията да са с 3-годишен, а другата половина – с 5-годишен мандат, за да се осигури приемственост в работата на регулаторния орган, както и по-висока степен на безпристрасност и ефективност.

"Ако днес гневът на гражданите е насочен основно срещу парламента и правителството, то не трябва да се забравя и заслугата на КЗК за антимонополното обществено напрежение. Тези хора трябва да си понесат последствията за безхаберието и мълчаливата подкрепа за монополите в продължение на години. Те са равно отговорни и виновни, заедно с колегите си от ДКЕВР, НС, МС и други институции. Точно затова искаме оставки и нова формула на състава на комисията", каза Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на „ДНЕС”. Тя припомни, че гражданското недоволство срещу монополите не датира отпреди един или два месеца. Още преди две години над 700 000 граждани, включили се в националната подписка на „ДНЕС”, поискаха конкретни промени в антимонополното и енергийното
законодателство.

„Две години парламентът не намери време да изпълни задълженията си по закон и да отговори на гражданските искания. Сега висши представители на доскорошната законодателна власт се надпреварват да си посипват главата с пепел, но това никого не топли - нито хората, които не издържаха на монополния натиск и излязоха на улицата, нито управляващите, които безславно напуснаха политическата
сцена. През тези две години КЗК също мълча, а днес има наглостта да ни обяснява, че няма правомощия да разследва монополите”, каза с възмущение Анжелика Цокова.

В отговор на премиерския призив „КЗК да се самосезира и да даде отговори кои са монполистите и какви картелни споразумения има” комисията излезе с официално изявление, в което заяви, че „КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба”, припомнят от движението. Тази позиция на КЗК беше определена от представителите на „ДНЕС” като отказ от изпълнение на задълженията за контрол върху нелоялните пазарни практики, които пряко засягат правата на българските потребители.

"От изявлението на КЗК разбрахме какво е „монопол” и какво е „господстващо положение на пазара”, но не разбрахме ще се вслушат ли в призива на премиера, ще си свършат ли работата, която им е възложена по закон и за която получават нелоши възнаграждения. От комисията очакваме, вместо да ни поучава и ограмотява понятийно, да се погрижи за защита на потребителските ни права и да ни спаси от монополния натиск”, каза икономическият експерт на „ДНЕС” Георги Мартинов. Той изтъкна факта, че според ЗЗК членовете и служителите на КЗК си разпределят като допълнително материално стимулиране (бонуси) 25% от годишните приходи от такси и глоби.

"От изявлението на КЗК разбрахме, че от началото на 2012 г. до настоящия момент комисията е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в размер на 20 745 418 лв., т.е. членовете и служителите й ще си разпределят „материално стимулиране” в размер на 5 185 354 лв. – четири пъти повече от 2011 г.!Това е още един повод да поискаме по-висока ефективност в работата на комисията и по-осезаема защита на потребителите от нелоялни и незаконни пазарни практики”, каза Георги Мартинов.

Експертът припомни, че в края на 2012 г. за двама от членовете на комисията (Александър Александров и Елена Димова) беше установено, че се намират в конфликт на интереси, но въпреки това продължават да участват в работата на регулаторния орган. „Това не само е незаконно, но е и неморално! Явно е обаче, че не можем да очакваме морал от лица, които предпочитат угодничеството към монополистите пред справедливостта за потребителите”, категоричен беше Мартинов.

Според експертът на „ДНЕС” в сферата на енергетиката и монополите Георги Христов, огромният процент от решенията на КЗК са оправдателни, т.е. не са установени нарушения на антимонополното законодателство. „Ако съдим по тези резултати, би трябвало да сме горди, че живеем в страна, в която монополите са натикани в ъгъла и по никакъв начин не притесняват потребителите. Истината обаче е коренно различна и това се вижда с просто око. Ако толкова добре КЗК си върши работата, защо хората са на улицата? Защо след като толкова успешно и прозрачно работи КЗК, хората не могат да разчетат ежемесечните си фактури за ток и парно?”, попита реторично Георги Христов. Той подчерта, че очакванията за по-голяма активност от страна на комисията не е само в областта на конкуренцията в сферата на енергетиката, макар че именно тя изкара хората на улицата. „С не по-малка сила стоят проблемите с конкурентната среда в сферата на горивата, основните храни (брашно, захар, олио и др.), телекомуникационните услуги, медиите и др. чувствителни и силно значими за обществото сектори”, категоричен бе Христов.

От последния публичен отчет на КЗК, който се отнася за 2011 г., е видно, че през въпросната година комисията е излязла с две решения по разработени от нея секторни анализи – за туризма и за течните горива, по които има твърде уклончиви и нищонеказващи изводи. „Едва ли законодателят е имал точно това имитиране на дейност предвид, когато е създавал комисията и й е вменявал определени задължения”, смятат от „ДНЕС”.

На днешната пресконференция експертите на „ДНЕС” представиха и пакет предложения към правителството за спешни мерки, които да подобрят социално-икономическата ситуация в страната.

Експертите на „ДНЕС” направиха уговорката, че голяма част от мерките са дългосрочни и няма физическа възможност настоящият служебен кабинет да ги приложи в тяхната цялост, но призоваха да стартира работа по подготовката на съответните проекти за нормативни промени, които да гарантират изпълнението на предложенията.

Мерките в икономическата сфера са разделени в няколко основни групи – мерки за повишаване на прозрачността на публичните финанси, мерки за намаляване на финансовата тежест за бизнеса и гражданите, антимонополни мерки и мерки в сферата на енергетиката. „ДНЕС” очаква яснота относно състоянието на държавния бюджет, бюджетите на НОИ и НЗОК, и фискалния резерв, както и ускорено издължаване към бизнеса за изпълнени обществени поръчки и за невъзстановен ДДС. От движението призоваха да стартира подготовката на промени в данъчното законодателство, с които да се премахнат всички държавни и общински такси за услуги, вменени на гражданите и фирмите като задължение по силата на нормативен акт (например, издаване на удостоверение за самоличност или свидетелство за липса на данъчни задължения, когато се изисква от държавен или общински орган, и др.).

В антимонополната сфера „ДНЕС” предлага да се забрани прекратяването на доставката на монополна услуга при неизплащане на суми под определен праг, да бъде премахнато понятието „прогнозна сметка”, да се въведе възможност потребителят да обжалва сметката си, без да е задължен преди това да я е заплатил, както и да бъдат премахнати всички такси за регистрация, промяна на данни и др. Освен това, движението предлага да се въведе ограничение до определен праг на възнагражденията на мениджърския състав на монополните дружестав, банките, лизинговите и застрахователните компании. „ДНЕС” настоява и за осигуряване на потребителски контрол върху дейността на монополните структури и на съответните регулаторни органи.

В сферата на енергетиката „ДНЕС” предлага да се създаде целеви фонд към БЕХ за покриване на добавките към енергийните цени за т.нар. зелена енергия, невъзстановими разходи и др., както и да се въведе горна граница на цените при формиране на енергийния микс, като се осигури преобладаващ дял в него на енергията, произведена от АЕЦ. Друго предложение на движението е да бъдат монтирани в абонатните станции отделни топломери за кръг „отопление” и кръг „топла вода”, така че тези две практически самостоятелни услуги да бъдат отчитани и заплащани също така независимо една от друга. „ДНЕС” настоява още за премахване на посредниците в търговията с ел.енергия и на фирмите за топлинно счетоводство.

„Предложенията ни в сферата на социалната политика, здравеопазването и образованието са най-малко на брой, но не защото подценяваме тези сфери, а защото предпочитаме да се въздържим от крайно популистко говорене, каквото те по презумпция предполагат. Освен това, смятаме, че в тези три ключови за общественото ни развитие сфери са необходими радикални реформи, за каквито настоящото правителство нито има време, нито правомомощия”, обясни Петър Лазаров, социален експерт на „ДНЕС”. Според него, единствено възможно в този момент е, в рамките на финансовите възможности и бюджетни разчети на държавата да се потърсят механизми за компенсиране на най-тежко засегнатите от кризата социални групи. „ДНЕС” очаква активност от страна на правителството и по отношение разработването на дългосрочни програми и мерки за създаване на нови работни места, както и в подкрепа на хората с увреждания, пенсионерите, майките, децата без родители и др. уязвими групи в обществото, така че да не се изпада в безвремие и новият парламент да бъде бързо „захранен” със съответните законодателни предложения. В сферата на здравеопазването, освен дългосрочните политики, по които не трябва да се спира работа, като въпроси от спешно естество „ДНЕС” определя възстановяването на одържавения резерв на НЗОК в размер на около 2 млрд.лв. и отмяна на методиката за договаряне на стойности, до които НЗОК заплаща медицинските изделия в болничната и извънболничната помощ.

В пакета предложения на „ДНЕС” са заложени и мерки в сферата на правосъдието и вътрешния ред, които също са приоритетно насочени към осигуряване на повече прозрачност – например, въвеждане на граждански контрол върху системите за разпределение на делата в съдилищата и публичност на всички етапи от конкурсите за избор на административни ръководители в съда и прокуратурата. Според „ДНЕС”, необходимо е преразглеждане на съдебните такси, които към момента са прекалено високи и имат възпиращ ефект върху хората да търсят правата си по съдебен ред. „ДНЕС” призова, също така, за изграждане на публичен регистър на собствениците на медии, както и регистър на спонсорите на политически партии и на държавни институции. „Обществото трябва да знае кой определя дневния му ред!”, категорична беше Анжелика Цокова.

Ключов приоритет в дейността на служебното правителство, според „ДНЕС”, е осигуряването на честни и прозрачни избори. За целта движението очаква да бъде гарантирана възможност за граждански контрол при броенето на гласовете и обработката на данните, както и да бъдат изчистени „мъртвите души” от избирателните списъци.

Последвайте канала на

1914 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини