Работниците във ВМЗ-Сопот пак не получиха пари

  • 21 март 2013 20:44

  • 1406
  • 3
Работниците във ВМЗ-Сопот пак не получиха пари
©

ВМЗ-Сопот отново изпадна в агония. Работниците се върнаха в изходното си положение преди протестите от миналата година, информира Стандарт.

"Това е дежавю, всичко вече ни се е случвало, но как ще го издържим втори път нямаме представа", твърдят оръжейниците. Дежавюто е свързано със заплатите, които в предприятието отново не се дават. Хората трябвало да вземат аванс на 14 март, но картите им са останали празни. До днес още не са взели пари, а вече дойде и времето за заплатите. Нямат надежда, че ще ги получат. Връща се и другият им кошмар - в понеделник е 25 март, крайният срок за плащане на тока. Ако не го платят, техниците на Енергото започват да им го спират. Отново ще сме на тъмно и студено, както по време на протестите, ужасени са хората. Ако пък днес вземат аванс, който е от порядъка на 140-150 лева, ще платят тока, но няма да имат пари за храна и отново ще гладуват.

Оръжейниците споделят, че също са потърпевши от високите сметки за ток, като до един са категорични, че не са увеличавали потреблението си, а сметките им са двойни. Част от тези, които имат хронични заболявания, отново са останали и без лекарства, защото няма с какво да ги купят. Работниците се просълзяват, като си представят, че отново ще стигнат до просешка тояга. Казват обаче, че вече са се уморили от протести и не знаят дали биха излезли отново на улицата.

"След оставката на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г сме в неведение какво ще стане с нашето предприятие", оплакаха се оръжейниците от ВМЗ-Сопот. От най-горещата точка преди два месеца в момента няма горещи новини. Най-лошото е, че няма никакви новини и хората се чувстват като в затишие преди буря. Объркани са, защото не знаят кой ще изпълни поетите от експремиера обещания. От страна на предприятието също имаше ангажименти, чието изпълнение трябваше да бъде отчетено лично пред Борисов, припомнят оръжейниците. "Хубави, лоши с хората от предишното правителство седнахме на масата на преговорите и се разбрахме", каза синдикалният лидер на "Подкрепа" в оръжейницата Димитър Атанасов. "Сега какво стана, тях вече ги няма, имаме служебен кабинет и всички в държавата мислят за изборите. А с нас какво ще стане никой не знае", продължава коментара си профсъюзният водач. По думите му в завода тече оздравителна програма, към която се пристъпва, за да се спаси от ликвидация предприятието. Съкращават се мощности, които вече не се използват, сливат се идентични производства и се работи по съкращенията, който бяха договорени с министерството на икономиката, за да спрат протестите.

Първоначалният вариант от страна на столичното ведомство бе за освобождаване от работа на 900 души, но синдикатите се договориха за 600. Около 70 души от този списък вече са освободени, след като във ВМЗ бе ликвидирано звеното по кетъринг и озеленяване. Остават да бъдат освободени още 530 човека. По думите на Атанасов първоначално хората, а и синдикалистите си помислили, че след като правителството подало оставка, може да им се разминат съкращенията. Експертите към синдикатите в столичните централи обаче го посъветвали да не го правят, а да си изпълнят договорките, за да не им изиграе това лоша шега по-късно. Така че работим по този списък, обясни Димитър Атанасов. Съкращенията са се отложили единствено във времето и вместо вече да са факт, ще бъдат направени най-вероятно до края на април и началото на май. По време на изготвянето на списъка ще се взема под внимание образованието и стажът.

Естествено е да си отидат хората, които са постъпили в предприятието последни, но засега не може да бъдат коментирани имена, обясниха от профсъюзите. Ще се гледа също и качеството на работата. До момента ВМЗ са напуснали около 300 души, като това са хора, които доброволно са прекратили договорите си. Причината при част от тях е нередовното получаване на заплатите в оръжейницата. Други са си намерили нова работа, а трети са заминали за чужбина. Част от тях са се регистрирали в Бюрото по труда в Карлово, като едва 14 от оръжейниците от регистрираните като безработни са започнали нова работа. Има и оръжейници, които директно са отишли в цеховете на бившия Лагерен завод, който бе в структурата на ВМЗ, но след като го купи шведската компания SKF, се развива много добре. Няколко души от ВМЗ-Сопот са започнали работа и в пловдивски фирми в областта на машиностроенето, където са приети като специалисти. Новите им шефове ги хвалели, че са с добра подготовка и перфектно се справяли с работа си.

ВМЗ-Сопот вече работи по два нови договора за производство на оборудване. В момента предприятието си набавя необходимите материали, които ще му бъдат необходими, за да изпълни поръчките си, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на ВМЗ. Очаква се до няколко дни всичко необходимо да бъде налице и работниците в заводите да започнат работа по производство на поръчаните стоки. Предвид специфичните дейности на ВМЗ обаче не може да се конкретизира какво точно, в какви количества и за кого ще се изработва. Сключените договори са част от оздравителния план, който бе стартиран след провала на процедурата за приватизацията му през януари. Паралелно с изпълняването на настоящите и евентуалните бъдещи поръчки оздравяването на ВМЗ-Сопот ще продължи до сключването на приватизационна сделка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1406 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.03.22 | 10:56

2
ЕМИ НА 12 ПАК ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ОНАЗИ МУТРА БОРИСОВ И ТОГАВА НЕ САМО 4Е НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ПАРИ ЕМИ ЩЕ БЪДЕТЕ ЗАСТРЕЛЯНИ 4Е ВЪОБЩЕ СТАЧКУВАТЕ..ПОМНЕТЕ--МУТРИТЕ НЕ ЗАБРАВЯТ..ТОЙ ЩЕ СИ ОТМЪСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ТОВА ЧЕ ГО СВАЛИХМЕ ОТ ВЛАСТ ЧРЕЗ ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ..ТОЙ Е ДИКТАТОР И ГОТВИ ОТМЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

2013.03.22 | 10:57

3
NE TOI A TE VSICHKITE 23god NAZAD

2013.03.22 | 01:10

1
Абе тези хора чушки и домати ли произвеждат .Аз ако работех там и ме лъжкундрят разни там мутри ще си взема малко от готовата продукция и с десетина колеги ще я тестваме на жълтите павета .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини