Пиер Делин спечели математическия "Нобел"

  • 21 март 2013 14:30

  • 1008
  • 0
Пиер Делин спечели математическия "Нобел"
©

Белгийският учен Пиер Делин е лауреат за 2013 година на Абеловата награда, еквивалент на Нобеловата в математиката. Това обяви днес президентът на Норвежката академия на науките Кирсти Стрьом-Бул, предаде БТВ.

Абеловата награда се присъжда на Пиер Делин за приноса му към алгебричната геометрия. Делин работи в Института за фундаментални изследвания към Принстънския университет в САЩ. Той е почетен член на Московското и на Лондонското математическо дружество. На негово име са наречени няколко математически понятия. Носител е и на Филдсов медал.

Тържествената церемония по награждаването, в която традиционно участва кралят на Норвегия Харалд V, ще се състои в Осло през май. Абеловата награда се присъжда за 11-и път от Норвежката академия на науките.

Абеловата награда се връчва всяка година за изключителни постижения в областта на математиката. Тя е придружена от чек на стойност 6 милиона крони (1 милион долара). Учредена е от правителството на Норвегия през 2002 г. в памет на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел (1802-1829), който въпреки краткия си живот оставя богато математическо наследство. За първи път наградата е връчена през 2003 г.

Миналогодишният носител на Абеловата награда е роденият в Унгария Ендре Семереди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1008 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини