Безплатни белодробни прегледи в Габрово

  • 19 март 2013 15:11

  • 733
  • 0
Безплатни белодробни прегледи в Габрово
©

По повод Световния ден за борба с туберкулозата, в сряда, /20-ти март/, от 08,30ч. до 12,30ч., в диспансерния кабинет, в бившата Консултативна поликлиника се организират безплатни профилактични прегледи, съобщават от специализираната белодробна болница в Габрово.

От лечебното заведение информират, че през миналата година новозаболелите в областта са 56 души, от които 26 с белодробна туберкулоза и 30 с извънбелодробна форма. Тревожна е тенденцията на новозаболелите деца, които през годината са 10, а през предходните 12 месеца - 6. През 2011-та с амбулаторна дейност са обхванати 222 контактни лица. При четирима от тях е диагностицирана активна форма на туберкулоза и е започнато стационарно лечение, а при 18 души с латентна туберкулоза се провежда химиопрофилактика.

Основна дейност по превенция и контрол на туберкулозата е и имунизация с ваксина БЦЖ. Ваксината е задължителна, съобразно Имунизационния календар на Република България. Първичната имунизация се прави още в първите дни от живота на детето - поставя се до 48-ия час след раждането на бебето. На 7-месечна възраст се прави проверка за постваксинален белег. Децата без белег се изследват с проба на Манту и при отрицателна реакция се имунизират отново. На 7, 11 и 17 години се извършва реимунизация против туберкулоза след проверка с проба на Манту. При отрицателна реакция са извършва ваксинация с БЦЖ.

Диагностика, имунопрофилактика и химиопрофилактика на туберкулозата са напълно безплатни за всички, независимо от здравно осигурителния им статус.

Последвайте канала на

733 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини