Въвеждат денонощно наблюдение на нивото на река Дунав

  • 18 март 2013 17:29

  • 767
  • 0
Въвеждат денонощно наблюдение на нивото на река Дунав
©

Въвежда се денонощно наблюдение на нивото на река Дунав и за състоянието на дунавските диги в Силистренска област. Заповед за това е издадена от областния управител на Силистра Николай Димов, съобщи БТА.

Организацията на наблюденията е възложена на кметовете на четирите крайречни общини в Силистренско - Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан - и на "Напоителни системи" ЕАД - клон Русе.

Предвижда се да бъдат актуализирани общинските планове за защита от наводнения и да се установи каква е осигуреността с хора, техника и инертни материали.

Трябва да се обезопасят тръбните и шахтовите кладенци за питейна вода в заливаемите тераси на Дунав. Ще бъде направен и преглед на критичните места на дунавските диги, за да бъдат укрепени при необходимост. При ниво на Дунав до 500 сантиметра ще се правят измервания три пъти дневно, а при по-високи нива - на всеки час.

В складовата база на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра има 47 000 чувала за пясък и 600 контейнера за изграждане на диги. По данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав нивото на реката край Силистра днес е 528 сантиметра.

За утре се очаква повишение с още 96 сантиметра.

Критичното ниво на реката в силистренския участък е 777 сантиметра.

Последвайте канала на

767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини