20% от работодателите планират нови назначения в следващите 3 месеца

  • 17 март 2013 20:46

  • 1659
  • 8
20% от работодателите планират нови назначения в следващите 3 месеца
©

На фона на нарастващата безработица добри сигнали от бизнеса! Всеки пети работодател планира да назначава нови служители през следващото тримесечие, предаде БТВ.

Пазарът на труда в момента е залят от всякакви специалисти. По данни на Агенцията по заетостта равнището на безработицата през февруари е 12%. Това означава, че близо 400 000 души са без препитание. За един месец - от януари до февруари - броят на останалите без работа, макар и леко, се е увеличил.

Затова фактът, че всеки пети работодател планира да наеме нови служители е наистина добра. Най-активен е бизнесът в София, Пловдив и Варна. А новото е, че освен IT-специалисти, които принципно са сред най-търсените кадри, започва търсене и на строителни работници.

1 към 40 - това е съотношението между 400 000 безработни у нас спрямо 10 000 обявени позиции в бюрата по труда. Кандидатите за работа и работодателите продължават да се разминават в това, което търсят и предлагат едни на други.

„Аз търся позиция в производството, те пък нямат в момента, имали са, но вече са заети и ми казват да се поинтересувам в сайтовете,” разказва Стефи Векилска. Според нея търсещите работа са в задънена улица, защото компаниите предлагат ниски заплати заради високото търсене, а младите пък търсят нещо повече.

„Има млади хора, които идват и казват „Аз съм работил 3 години като барман и още 2 години друго, не може ли да ми дадете възнаграждение 1000 лева?". Съответно няма как да стане,” разказва обаче Теодора Николова, специалист „Човешки ресурси" в строителен хипермакет.

Най-много свободни позиции има в ИТ бранша. Там се предлагат заплати над 2000-3000 лева, но трудно се намират добри кадри.

„Заплатите зависят най-вече от опита, който има кандидатът в съответната сфера и съответно от сертификатите в тази сфера. Всичко това може да вдигне заплатата,” обясни Биляна Цветкова, специалист „Подбор на кадри" в ИТ компания.

За първи път от месеци насам през следващото тримесечие работодателите ще започнат да се оглеждат за нови служители. Анкета сред бизнеса показва, че най-много работни места ще се отворят в Пловдив, Варна и София.

„Най-високо в строителството, но тук нямаме предвид строителство на нови сгради, а по-скоро поправка, поддръжка на съществуващите вече. Земеделие, което отново е свързано със сезонността,” посочи Надя Василева, специалист от агенция за подбор на кадри.

Иначе 70 на сто от мениджърите у нас не мислят да правят промени в броя на подчинените си. 7% обаче са принудени да съкращават хора още през април.

Другата добра новина е, че през март започва наемането и на сезонни работници. Около 1000 такива обяви вече са пуснати в бюрата по труда - за селското и горско стопанство, за преработващата промишленост и за хотелиерския и ресторантьорски бранш. Очаква се този летен сезон да бъдат заявени около 11 000 свободни позиции главно по морето.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1659 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2015.05.26 | 09:12

8
Има млади хора, които идват и казват „Аз съм работил 3 години като барман и още 2 години друго, не може ли да ми дадете възнаграждение 1000 лева?". Съответно няма как да стане,” разказва обаче Теодора Николова, специалист „Човешки ресурси" в строителен хипермакет....................НЯМАЛО КАК ДА СТАНЕ....А? НЯМАЛО КАК ДА СТАНЕ? А МОЖЕ ДА МЕ ЕКСПЛОТИРАШ НА 12 ЧАСА ЕВРИ ДЕЙ,МОЖЕ ДА ТИ БАЧКАМ 6 ДЕНА В СЕДМИЦАТА ТА ДОРИ И НЕДЕЛЯ,,,МОЖЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ ДА СИ КУПУВАШ НОВ ДЖИП,ИНАЧЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ ДА МИ ДАДЕШ ЗАПЛАТА РАВНА НА 3 РАБОТНИ ДНИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА...НАЙ МИЗЕРНАТА ЗАПЛАТА ОТ 500 ЕВРА НЯМА КАК ДА СТАНЕ А? ЕМИ ФАЛИРВАЙ И СИ ИБИ МАЙКАТА,АЗ ПЪК ПОД 1500 ЛВ НЯМА ДА СТАНА СУТРИНТА САМО ДА ДОЙДА НА РАБОТА,,НЕ ДА ТИ БАЧКАМ,САМО ДА ТИ ДОЙДА НА РАБОТА НЯМА КАК ДА СТАНЕ...АРЕ ИБЕТЕ СИ МАЙКАТА..ХВАЩАМ СИ В ЧУЖБИНА КЪДЕТО ТАМ НЕ СЪЩЕСТВУВА ФРАЗАТА--НЯМА КАК ДА СТАНЕ--А ТИ ПЛАЩАТ НОРМАЛНО СПОРЕД ТРУДА ТИ...ДОГОДИНА СИ НАЕМАЙТЕ ЦИГАНИ НА РАБОТА,ЗАЩОТО ТОГАВА И 5000 ЛВ ДА ПРЕДЛАГАТЕ--АЗ ЩЕ ВИ КАЖА---КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
до 1

2013.03.22 | 15:56

7
1500 лв.... Алооооооо...Ти ще бъдеш наемен работник, а не съдружник!!!Като си направиш бизнес, вложиш пари и акъл - тогава ще определяш заплатите! Тая държава е на този хал заради такива НИЩОнедали, ама искат, искат... Ама няма! Ходи гастарбайтер!
Центурион

2013.03.22 | 15:55

6
Ти пък какво си дал ( освен на ГЕРБ ) на обществото всичко се строи само със нашите пари от данъците които главно ние плащаме от вас слушаме само интелектуални бисери и извинения никой новобогаташ не построи нищо за обществото ( примерно болница ) само искате и искате облекчения за това и онова , заплатите не можели да бъдат високи , осигуровките ви били непосилни и т. н. ! Интересно в Западна Европа или САЩ как могат , а вие не можете може би защото там назначават кадърни и работливи хора , докато в България на ръководните постове са само Калинки и разни роднини и любовници на тоя или оня !?
От 11 години в Канада пилот на самолет

2013.03.22 | 15:54

5
По-добре гастербайтер отколкото роб в собствената си родина скоро само само вие , циганите (турците които са все по-неграмотни) и де доживеят до пенсия от тесногръдите комунисти ще си останете тогава и 10 000 заплата да ми даваш няма да работя за теб повечето бг . работодатели и за милион не бих ви свършил никаква работа !

2013.03.18 | 15:29

3
Az sum za komentar N1 bravo triabva pove4e takiva hora da ima i pojelavam vsichki kadurni bulgari da napusnat tazi pomiina dupka i da jiveiat normalno jivota si a ne kato tuka da se podigravat s tiah po nai brutalnia nachin!!!
БОБИ

2013.03.18 | 15:29

4
БРАВО N-1, от мен +++
Центурион

2013.03.18 | 15:28

2
20% от работодателите планират нови назначения в следващите 3 месеца ................. НА ЧИНОВНИЦИ !!!
РОРО

2013.03.18 | 15:28

1
Във Беларус,Китай и Виетнам могат ( за народа социализъм ) за всички останали капитализъм в една и съща страна само вие не можете на калпавият моряк водораслите му пречат !

Добави коментар

Водещи новини