КНСБ предлага спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор

  • 15 март 2013 12:05

  • 778
  • 0
КНСБ предлага спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор
©

КНСБ предлага на служебния кабинет да се предприемат спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор, като се запазят работните места в него, съобщава БТА.

Според синдиката това може да стане чрез намаляване на такса пренос при износ на ел. енергия и финансово подпомагане на националната електрическа компания за покриване големите й задължения с помощта на Българският енергиен холдинг, или чрез поемане на значителна част от задълженията от страна на държавата. Конфедерацията смята, че спешно трябва да се реши проблемът с изплащането на задължението на НЕК по заем от банка "Париба" в размер на 195 млн. евро.

Синдикатът предлага още ДКЕВР да извърши финансов одит на енергийните предприятия; да се гарантира прозрачност и обективност на цената на ел. енергията за крайния потребител, като от фактурата се премахнат в максимална степен добавките за зелена енергия, за стимулиране на когенерациите и за невъзстановяеми разходи. За целта, според КНСБ трябва да се преразгледат договорите с "Ей и Ес - 3С Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Необходимо е да се създаде Национален държавен фонд "Зелена енергия", който с дейността си да предотврати отразяването във фактурата на потребителя на добавката за зелена енергия, а заводските термични централи, които произвеждат електроенергия и не изпълняват обществени задължения чрез продукцията си, да я продават на свободния електроенергиен пазар.

Конфедерацията предлага също държавата да подпомогне финансово покриването на просрочените задължения на Холдинг "Български държавни железници", за да се избегне фалита на дружество. Това, според нея, може да се постигне чрез финализиране на договора за заем от Световната банка /след предоговаряне на някои условия по заема/ и/или чрез емитиране на вътрешен дълг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини