Работник загина при взрив на пещ

  • 12 март 2013 21:26

  • 1420
  • 0
Работник загина при взрив на пещ
©

53-годишен мъж е загинал при взрив на пещ за изпичане на автомобилни радиатори. Инцидентът станал на 8 март сутринта, когато пещта, захранвана с газ, гръмнала. За трудовата злополука потвърди директорът на Областната инспекция по труда Младен Мартинов, който поясни, че пещта се намирала в бившия радиаторен завод към "Маяк", който сега е собственост на софийска фирма, пише "Стандарт".

Мартинов каза, че загиналият е работил на тази машина от 1980 година с малки прекъсвания, през които е бил на трудовата борса. След като през 2002 г. заводът е купен от софийската фирма, той непрекъснато е работел на съоръжението. Пещта, в която по технология се изисквало изпичане на новите радиатори, работила от понеделник до четвъртък, разказа още Мартинов. В петък работникът я запалил, но по някаква причина тя угаснала. При повторното й запалване обаче се получил взривът, като вълната хвърлила мъжа на 4.5 м.

Аутопсията на лекарите показал, че работникът е загинал от разкъсвания на вътрешните органи, макар че видимо имал само рана на главата. По това време в цеха е имало и друг работник, който е бил в другия му край и това го е спасило.

Трудовите инспектори са били на мястото на инцидента 15 минути след подаване на сигнала. Шефът на инспекцията заяви, че работата продължава, като трудност при разследването ще създаде и фактът, че въпросната машина е уникална. Той допълни, че няма данни да е имало проблем с подаването на газ въпросната сутрин. От фирмата отказват коментар по инцидента.

Последвайте канала на

1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини