Окончателно се отказахме от Бургас – Александруполис

  • 12 март 2013 15:29

  • 1889
  • 7
Окончателно се отказахме от Бургас – Александруполис
©

Парламентът прие на второ четене Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис.

Гласуваха 124 народни представители, от които 96 бяха „за”, 27 „против”, а един се въздържа.

Само 27 депутати подкрепиха искането на БСП да бъде отменено денонсирането, 91 не се съгласиха и един се въздържа. Петър Димитров, един от вносителите, обясни, че процедурата трябва да е в обратна последователност - "първо да се разтури проектната компания и тогава споразумението да бъде денонсирано". В противен случай, предупреди депутатът, България ще бъде осъдена да плати направените досега разходи и пропуснати бъдещи ползи. Оставете компанията сама да приключи проекта, а не вкарвайте държавата в дългове, настоя "червеният" депутат.

"Синият" Мартин Димитров подчерта, че ползите от Бургас-Александруполис са големи за Гърция, а за България вредите са повече от евентуалните плюсове. Проектът не може да бъде защитен икономически, инвестицията би се изплатила за 60-65 години, затова няма и желаещи банки да го финансират, заключи председателят на икономическата комисия. На три местни референдума хората от Бургас казаха, че не искат петролопровода, припомни на левицата Димитров. Той разкри, че днес, на икономическа комисия от БСП са признали за пръв път, че проектът е политически, че са поели политически ангажименти.

Проектът е политически преди всичко за Русия, отговори му бившият енергиен министър в тройната коалиция Румен Овчаров. Той обвини ГЕРБ, че не са направили нищо проектът да стане по-икономически изгоден за страната ни, да гарантират икономическия ни интерес.

Диан Червенкондев /ГЕРБ/ призова депутатите от това НС да бъдат българофили, да защитават националните интереси и изгоди. Ако бяхме русофоби, щяхме да отменим и "Южен поток", даде за пример той. Консултантът по Бургас-Александруполис - "Сосиете женерал",
го оценява между 6-7,5 млрд долара, но БСП не харесва тази оценка, казва, че цифрите са изсмукани от пръстите, коментира той.

Червенкондев добави, че българската страна ще плати 1-1,5 млн.долара за петролопровода и на 40-тата година от функционирането му ще трябва да бъдат подменяни тръбите. Колегата му Иван Вълков добави, че от БСП са започнали проекта на тъмно, без ОВОС.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов припомни, че България ще получи 30-35 млн. долара при пренос на 30 млн.
тона суров петрол през територията на страната. Това означава всеки ден да се разтоварват по два кораба в бургаския залив, за
да се напълни тръбата, посочи той. Как ще стоят тези танкери пред очите на туристите от хотелите там, не може да съжителства такова транспортно съоръжение и хотелите - никъде по света няма такова нещо, реагира Костов.

Последвайте канала на

1889 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Браво !

2013.03.17 | 17:15

7
Слава Богу ! Най-сетне някой да защити българските национални интереси от продажничеството на руските подлоги в БГ !

2013.03.17 | 17:15

6
Окончателно се отказахме от Бургас – Александруполис? Някой питал ли е народа по този въпрос, та всички сме се отказали? Няколко утрепки си правят игрички и после целия народ се бил отказал. Безочие!

2013.03.13 | 10:46

4
Безочие е да съсипеш туризма на цяла една държава с подобен пропит с лични интереси проект,нямащ нищо общо с интересите на хората!

2013.03.17 | 17:15

5
евалат най-накрая едно умно решение,с което да покажем че този път няма да цунем бледоликите отзад.РУСИЯ и Гърция дгд
TEXACO

2013.03.13 | 09:51

2
Е бре "командире" в Катар и ОАЕ как съжителстват танкерите с плажовете!!!Що не питаш за сондите в морето дето дупчат в момента къде им е еко оценката и защо лобираше за тях?

2013.03.13 | 09:51

3
В центъра на Дубай бодат петролни сонди, шъ знайш!

2013.03.13 | 09:51

1
Е то бива да си глупав, ама като твойто няма. В Катар имат нефт и дори и да стане някоя беля с туризма, пари има откъде да взимат. При нас има само туризъм, това е най-голямото перо в икономиката ни, ако го скапем заради този петролопровод, отде пари после а? После ще ревеш като вдовица за х.й.у. що е направен, глупав народ ей.

Добави коментар

Водещи новини