Даниел Хершковиц: Властта ще дойде от хората

  • 12 март 2013 11:00

  • 1434
  • 1
Даниел Хершковиц: Властта ще дойде от хората
©

Даниел Хершковиц - учен, математик, професор и равин, беше в България като управленец. Министър на образованието в кабинета на Нетаняху, той беше в София за честванията по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи от името на израелското правителство, предаде БНТ.

В един ден, когато България отдава почит на едно достойно дело, и в същото време гражданските протести са ежедневие, на въпрос новата мантра ли е гражданското общество, или в ръцете на хората има истинска сила, той сподели: Мисля, че един от най-впечатляващите примери за това се е случил тук, в България, преди 70 години. Наистина силата, властта ще дойде от хората. Властите понякога са сътрудничили с нацистите, с германците, които са били тук... Но хората, обикновените хора и някои официални лица, но главно хората от улицата - те наистина успяха да спрат повечето депортации. И някои от тях са платили много висока цена за това. Това, което е помогнало много, е големият натиск от страна на Пловдивския митрополит Кирил и Софийския митрополит Стефан върху царя. Така че аз мисля, че в края на краищата властта принадлежи на хората.

На тържествата в синагогата България изрази съжаление, че преди 70 години българските власти не са успели да попречат да бъдат депортирани повече от 11 хиляди евреи от Северна Гърция и Македония.

Мисля, че това е израз на слабостта. Слабостта на някои режими, които не препречиха пътя на германците и в известен смисъл избраха лесния път. А лесният път е да продължиш с германците. За щастие българският народ избра друг път и успя да ги спре, добави Хершковиц.

По думите му, образованието е всичко. Виждате ли, ние инвестираме в бъдещето. Без значение какви ресурси може би има една държава - дали ще са природни ресурси или други ресурси, главният ресурс е човешкият. И за да използвате наистина добре той, вие трябва да инвестирате в него. Инвестициите в образованието са нещо незаменимо. Нищо не може да се сравни с това. Естествено, тук не говоря, че понякога трябва да отговорите на непосредствените нужди, свързани със заплахи, със военни заплахи и така нататък, но човек трябва да разбере - инвестирането в образованието е в най-висока степен инвестиция в бъдещето, смята министърът на образованието на Израел.

Според него, границите на образованието не са точно фиксирани. Определено това не е само детската градина, не е само началното училище, средното училище, след това е университетът, после идва ред на изследователската дейност, която също е вид инвестиция в образованието. Така че аз твърдо смятам, че първи приоритет на всяка държава, която търси по-добро бъдеще е образованието", категоричен е Хершковиц.

Ние искаме да живеем в мир. Израел подава ръка, ние предлагаме възможности. Когато говорим за наука и технологии, хората дори не съзнават, че ние инициирахме много престижен научен проект. Той се нарича "Проектът Сезам", който е свързан с големия ускорител в ЦЕРН. И това е близкоизточен проект. Израел е водеща страна, но също така тук са Йордания, Египет, Кипър, Палестинската автономна власт, Кувейт и ... Иран!, добави министърът на образованието на Израел.

Аз лично предпочитам трудностите в това да ръководиш умни хора, пред "удобството" да управляваш не до там умни. Знаете ли, необразованите хора имат някакъв здрав разум. Дори когато хората не са образовани, те много лесно могат да определят кое е грешка и кое е погрешна постъпка. Така че схващането, че ако хората са необразовани ще е по-лесно да им бъдат налагани грешни политически решения - мисля, че това е грешка. Защото хората могат, дори простичките хора, могат да различат кое добро и кое е лошо. Когато става дума за дискриминация - ами те могат да разберат кога едно нещо е дискриминация. Не е необходимо да си завършил университет, за да знаеш какво е дискриминация. Така че аз не мисля, че наистина е лесно да се контролират така хората, заяви Хершковиц.

Вярно е, че колкото по-образовано е населението - толкова повече искания има то. От друга страна, колкото по-големи обещания носи в себе си образованото общество, до толкова по-големи висоти можете да стигнете, до много по-добри постижения. Така че аз мисля, че това е предизвикателство", добави още той.

Последвайте канала на

1434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
интересно

2013.03.12 | 12:30

1
Според Ноам Чомски - евреин преподващ в САЩ, - Ясер Арафат също е искал мир.

Добави коментар

Водещи новини