Морето образува четири нови плажа по Южното Черноморие

  • 12 март 2013 06:35

  • 3704
  • 0
Морето образува четири нови плажа по Южното Черноморие
©

Четири нови плажа е образувало морето по Южното Черноморие. Пясъчните наноси са картографирани и описани в кадастралните карти, които геодезисти изготвят за цялото крайбрежие.

Два от плажовете са в Свети Влас – единият е западно от хотелски комплекс „Форд нокс”, а другият - в района на Профилакториума. Третият е в курортен комплекс „Свети Тома” в Созопол. Четвъртият плаж, който е на Маслен нос до Приморско, е съществувал като такъв, но не е обявен и не фигурира в регистрите и поради това на него не е можело официално да се извършва търговска дейност. Дивият плаж е известен на туристите с това, че от яхтения кей на Приморско до там са били туровете с яхтата Big Brother на Здравко Василев – първият победител в българското издание на риалитито. Мястото е култово, защото над Маслен нос пък е прословутото тракийско светилище Бегликташ, а цялата тази зона е в рамките на резерват Ропотамо.

Проучванията и замерванията продължават до края на март така че не е изключено да бъдат обозначени за отдаване и други плажни ивици. Освен това от областната управа са решени да раздробят по-големите плажове, за да може по-лесно да се отдават под наем. Предложението е на областния управител на Бургас Константин Гребенаров и ще бъде факт още този сезон.

Според Гребенаров така ще бъдат по-лесно намерени стопани на тези плажове, тъй като сега концесионната и наемна такса е много висока. Всяка година в администрацията постъпвали искания да бъдат взети за стопанисване само определени части от големите плажни ивици.

В същото време Северният плаж на Приморско, който доскоро беше един от най-атрактивните по Южното Черноморие, изчезва. Посипан е с камъни и откъртен бетон, без да е имало буря. Според специалисти проблемът ще се реши с премахването на кейовата стена на резиденция „Перла” и буната. Едно изследване на морските течения ще докаже, че само за 1-2 години ще се възстанови плажната ивица на Северния плаж, твърдят те.

Последвайте канала на

Novini.bg
3704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини