Откриват нова детска градина за 140 деца в София

  • 11 март 2013 14:50

  • 1415
  • 1
Откриват нова детска градина за 140 деца в София
©

Детска градина за 140 деца в местността "Витоша - ВЕЦ Симеоново", се очаква да бъде открита тази есен, въпреки че срокът е бил в началото на 2014 година. Това съобщи днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която заедно с кмета на район "Лозенец" Любомир Дреков, провери строежа на градината, информира БТА.


Детското заведение
ще има четири групи за деца над три години и две яслени групи. Сградата ще бъде двуетажна с отделни входове за детска градина и детска ясла, предвиден е физкултурно-музикален салон и кухненски бокс.

За строежа на градината Столичната община е отделила 2,2 млн.лв. Кметът на район "Лозенец" пое ангажимента до детската градина, която се строи на общински терен, да се направи детска площадка, както и още една на 500 метра южно от бъдещата детска градина. Дреков посочи, че нито едно от дърветата, които са били на мястото на строежа, не е било унищожено, напротив -
дърветата са презасадени в съседство.

Проблемът е, че районът до такава степен е презастрояван през годините, че трудно може да се намери място за детска градина или градинки за игра, коментира Фандъкова. Тя отбеляза, че до 2006 г. 44 детски градини в столицата са били продадени, заменени, реституирани или приватизирани. В началото на 2006 г. е бил направен последният опит за замяна на детска градина за три-четири панелни жилища, спрян от тогавашния кмет, посочи Фандъкова.

Тя информира, че в район "Лозенец" чакащите за групите в детските градини и яслите са общо 420 деца. Свободните места обявени за прием са 347, което означава, че много от децата ще бъдат приети в детските заведения в района, каза кметът. Фандъкова припомни, че в столицата през тази година ще започне изграждането на 17 детски градини, за което са предвидени 24 млн.лв. В "Дружба" и в "Красно село" строителството вече е започнало, всеки момент се очаква да започне и изграждането на градина в ж.к. "Дружба", съобщи кметът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕДНА МАЙКА

2013.03.11 | 19:41

1
Бре госпожо Фандъкова,в моя раион на квартала има 3 одз ,аз си имам детенце на 3 годинки и сам самотна майка.И в 3те градини съм кандидатствала от 3 години.Да не говора,че в момента има 25 свободни места в градината която ми е лидер .НО ТЪПАТА СИСТЕМА НЕ ПРИЕМА ДЕТЕТО МИ.ТОВА ВАШЕТО Е ГЕНОЦИД.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини