Хиляди скърбят за Уго Чавес

  • 06 март 2013 18:40

  • 1027
  • 0
Хиляди скърбят за Уго Чавес
© Getty Images

Уго Чавес изгуби окончателно борбата с рака.

Венецуелският президент почина на 58-годишна възраст, след многогодишно управление. Още приживе той вписа името си като ярък лидер със собствен стил на управление.

Десетки хиляди хора във Венецуела излязоха по улиците, за да скърбят заедно при новината за смъртта на Чавес, предаде БНТ. Правителството на страната обяви седемдневен траур.

Погребението на Чавес ще бъде в петък. И според очакванията и коментарите, церемонията за последно сбогом с харизматичния лидер ще напомни за прощаването с Ева Перон. Мнозина държавни лидери, включително и Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, изказаха съболезнования на Венецуела за загубата на Чавес.

Приживе той беше обичан и критикуван и умееше да предизвиква всичко друго, но не и безразличие.

След две години борба с рака и четири операции, Чавес се оттегли от този свят и от политическата сцена. Остави след себе си една Венецуела, на която завеща своята философия, позната като "чаваизъм" - неговата собствена концепция за социализъм. За 14 години управление човекът с червената риза и емблематичната барета произнесе хиляди часове речи, оцеля при един атентат, национализира близо хиляда компании, въведе големи данъци за богатите и наля много пари от петрол в най-бедните райони на страната. Високата инфлация, престъпността и критиките трудно стигаха до трибуната на латиноамериканския лидер. Той следваше неотклонно своята линия на управление.

"Фундаменталната цел на революцията е животът и щастието на всички хора и никой няма да ни спре да вървим по този път!", обяви Уго Чавес.

По какъв път ще поеме Венецуела вероятно ще стане ясно на следващите президентски избори. Датата на вота трябва да стане известна до 30 дни. Очакванията засега не предвиждат рязък завой от линията на чавизма, който и от претендентите за лидерския пост да бъде избран.

Последвайте канала на

1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини