ВАС отмени решение на екоминистъра за добив на злато в "Горубсо" - Кърджали

  • 19 юли 2011 09:38

  • 3885
  • 0
ВАС отмени решение на екоминистъра за добив на злато в "Горубсо" - Кърджали
© Getty Images/Guliver Photos

То бе атакувано от кмета на Кърджали и шестима общински съветници като незаконосъобразно.

Липса на компетентност при издаване на решението, неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила и противоречие с материално-правните разпоредби на Закона за подземните богатства (ЗПБ), Наредбата за специфичните изисквания за управление на минните отпадъци и Закона за опазване на околната среда (ЗООС), са посочените мотиви в жалбите на кърджалийския градоначалник и общинските съветници.

Повод за тях стана искането на ръководството на "Горубсо" в Кърджали да изгради на територията на завода инсталация за
преработка на полиметални златосъдържащи руди. Проектът включва преустройство на съществуващия флотационен цех и строеж на съоръжения за извличане, въглеродна адсорбция и деструкция на цианидите.

Според противниците на инвестиционното предложение, добивът на злато с цианиди в центъра на Кърджали застрашава живота и здравето на хиляди хора и е опасен за околната среда.

Върховните магистрати са на мнение, че има редица нарушения при издаване на министерското решение, като не са взети предвид тежката екологична обстановка в района на Кърджали и нормите за здравна защита на селищната среда. Съдът върна в МОСВ преписката за ново произнасяне.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини