Откриха паметник на ген. Гурко в София (снимки)

  • 02 март 2013 10:32

  • 3267
  • 2
Откриха паметник на ген. Гурко в София (снимки)
© Булфото

Бюст-паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко беше открит тържествено в София. Паметникът се намира в градината до Софийската градска художествена галерия, на ъгъла на ул. „Гурко” и ул. „Княз Александър I”.

Монументът бе осветен от Знеполският епископ Йоан. Епископът поднесе благопожелания от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На откриването присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и гостуващите в България по повод 135 години от Освобождението парламентаристи от Русия, Литва, Латвия, Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора. Присъства и заместник-кметът по култура в Столична община д-р Тодор Чобанов.

Посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков изнесе слово при откриването на паметника. След него думата взе представител на московската парламентарна делегация, която гостува в София. Паметникът беше открит от председателя на парламента Цецка Цачева и посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков. На откриването присъства заместник-кметът по култура на Столична община д-р Тодор Чобанов и представители на фондация "Героите на България", както и граждани.

Паметникът е дело на скулптора Григорий Потоцки и представлява бронзов бюст, висок 1,30 метра, поставен върхудвуметрова кръгла мраморна колона.

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от беларуски произход. Той се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877 - 1878) като командир на Предния отряд на Руската армия на Балканския полуостров, в чийто състав е и Българското опълчение. На 4 януари 1878 г. ген. Гурко влиза с част от войските си в София и освобождава бъдещата българска столица.

Последвайте канала на

3267 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.03 | 02:34

2
Може ли българския министер на културата да обясни, защо не е бил на откриването на паметника на генерал Гурко. Нека да каже това дали е културно мероприятие, или това мероприятие засяга турската му същност. Дали, недай си боже, ако откриват паметни на Боко, ще се появи.

2013.03.02 | 23:45

1
"...Могъщи,покорявайтесе:защото снами Бог.И ако закрепнете пак ще бъдете победени:защото снами Бог!И какъвто заговор скроите,Бог ще го разори:защото с нами Бог!...Народ,който ходи в тъмнина,видя голяма светлина:защото снами Бог!Върху вас,които живеете в страната на смъртната сянка,светлина ще блесне:ЗАЩОТО С НАМИ БОГ!" Вечна слава на павших на поле брани за свободу и веру Отечество нашего!Да благодарим на Бога братя за невинната кръв на героите,донесла нам свободата.Тая молитва ще е за нашето спасение,Героите се умиха с кръвта си и спасиха се.Америка и Туркия ке падне!Бог да пази РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини