Стара Загора ще инвестира в туризъм

  • 01 март 2013 13:48

  • 1385
  • 0
Стара Загора ще инвестира в туризъм
©

В Община Стара Загора ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени дейностите по проекта „Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Събитието ще се проведе на 5 март от 11:00 ч. в Зала 2 на общината. Веднага след това - в 11:45 ч., кметът на общината Живко Тодоров и Калин Русев, представляващ „Античната Августа Траяна” ДЗЗД, ще направят първа копка на обекта - от западната страна на Съдебната палата, подходът към Античния форум на ул. „Захарий Княжески”.

В пресконференцията участие ще вземат зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, инж. Веска Узунова – директор на Дирекция „Строителство и инвестиции”.

Проектът е на обща стойност 4 387 493 лв., като съфинансирането от Оперативна програма „Регионално развитие” – по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”, е в размер на 3 550 360 лв. Крайният срок за изпълнение на проекта е 23 ноември 2013 г.

През следващите месеци ще бъде извършена консервация и експониране на запазените елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, главният площад и улиците на античния град Августа Траяна, както и оформяне на модерни външни експозиционни зони и инфраструктура за оформянето на завършен туристически маршрут към монументалния археологически комплекс.

За първи път на територията на Община Стара Загора ще бъде реализиран цялостен туристически маркетингов продукт, в който културно-историческите паметници се допълват от изнесена навън музейна среда, модерна интерактивна туристическа информационна система и инфраструктура за достъп до комплекса откъм централния градски площад за провеждането на спектакли, празненства и различни по форма атракции.

В рамките на проекта ще бъдат обучени служители на Регионалният исторически музей, ангажирани с предоставянето на туристически услуги. Ще бъдат обучени и назначени на работа петима аниматори, които ще обслужват посетителите на РИМ Стара Загора и Туристическия информационен център.

Последвайте канала на

1385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини