В Пловдив откриха център от семеен тип за деца в увреждания

  • 01 март 2013 12:44

  • 1186
  • 0
В Пловдив откриха център от семеен тип за деца в увреждания
©

В Пловдив беше открит нов център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания от Дома за деца лишени от родителски грижи „Олга Скобелева".

Реконструкцията на сградата е направена предимно с подкрепата на фирми, организации и частни лица, които са дарили 125 000 лева, както и с дофинансиране от бюджета на Община Пловдив в размер на 20 000 лева.

Издръжката е държавно делегирана дейност, като на година за дете се отпускат 18 000 лева. Директорът на дома Стамена Стоянова заяви, че за реализиране на каузата за децата с увреждания, са помогнали изключително много хора. „Те работиха безвъзмездно, с много любов. И когато сме повече, и когато сме много, нещата стават добре", коментира Стоянова, цитирана от БНР.

В центъра ще бъдат настанени единайсет деца със специфични нужди. Те ще останат в социалното заведение до момента на осиновяването им и за тях ще се грижат девет души.

Директорът на Агенция„Социално подпомагане" Ивайло Иванов съобщи, че в страната са изградени 50 центъра от семеен тип. Отделно в приемни семейства по различни програми са настанени над 270 деца.

Ивайло Иванов подчерта, че децентрализацията в цялата страна върви много добре. „Дори и английския принц ще дойде много скоро в България за да се запознае с този процес", коментира Иванов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини