Европейската комисия отбеляза 3 март

  • 01 март 2013 09:42

  • 631
  • 0
Европейската комисия отбеляза 3 март
©

Предстоящият български национален празник Трети март бе отбелязан тази вечер в основната сграда на Европейската комисия в Брюксел в присъствието на стотици гости.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование посочи в своето приветствие, че тази година празникът бива отбелязван на фона на политическа криза и протести в нашата родина. Именно в такъв момент, изправени пред трудности, е още по-важно да бъдем заедно и да си спомним, колко много и колко ценни са нещата, които ни обединяват, колко често в своята история сме намирали път напред, отбеляза тя, цитирана от БТА.

По повод изложбата с фотографии "40 години Конвенция за световното наследство. Културни и природни обекти в България", открита в ЕК в навечерието на празника, комисарят посочи, че кадрите представят деветте български обекта, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Снимките представят Боянската църква, Мадарския конник, Тракийската гробница край Казанлък, Ивановските скални църкви, Рилския манастир, Стария Несебър, Природния резерват "Сребърна", Националния парк Пирин и Тракийската гробница край Свещари. Снимките са на фотографа Иво Хаджимишев.

Фотографиите показват част от приноса ни към съкровищницата на европейската и на световната култура, както и колко богата и на трудности, и на победи, е нашата история, заяви Георгиева.

Днес носим отговорност пред своите предци, които са ни оставили достойна България, както и пред своите деца, които ще градят нейното бъдеще, добави тя. Убедена съм, че ние, българите, ще носим тази отговорност така, както са я носили дедите ни, заяви еврокомисарят.

Последвайте канала на

631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини