Русе с модерна пожарна

  • 27 февруари 2013 09:28

  • 1643
  • 2
Русе с модерна пожарна
©

Русенската пожарна е единствената в страната, която вече разполага със съвременна въздушна дихателна апаратура. Освен нея огнеборците получиха нови модерни машини и оборудване за близо два милиона лева по проект "Емес" в партньорство с Окръжен съвет Гюргево.

Въпреки че в Русе е сформирана първата пожарна команда в страната, огнеборците досега потушаваха пламъците с техника отпреди 30 години. С новата апаратура обаче сигурността им в опасните зони ще бъде гарантирана, благодарение на уникалната телеметрична система, която се командва от разстояние, предаде БНТ.

"Изкарва информация за налягането на въздуха в бутилката и се преценява в колко часа да излезе от опасната зона пожарникаря, ако спре да се движи, апаратът сигнализира, ако не се задейства за 7 сек., огнеборецът веднага трябва да бъде потърсен и изведен", обясни комисар Димитър Павлов - началник на ПБЗН - Русе.

Пред румънските си колеги пожарникарите демонстрираха оперативно-техническите възможности на машините, които са с повишена проходимост. Само лафетният струйник на единия автомобил е с далекобой 60 метра. Те разполагат и със струйници за комбинирано гасене, както и с преносима моторна помпа.

120-те русенски огнеборци вече имат ново топлозащитно облекло. Само ботушите и ръкавиците им струват близо 60 хиляди лева.

85% от инвестицията за цялата техника е с европейски пари.

Последвайте канала на

1643 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
2

2013.02.27 | 13:29

2
да ви е честита

2013.02.27 | 13:20

1
Нещо добро на фона на цялата гадория .

Добави коментар

Водещи новини