Нов шанс за борба с тежките болести у нас

  • 25 февруари 2013 09:48

  • 1517
  • 0
Нов шанс за борба с тежките болести у нас
©

За първи път в България могат да се изолират стволови клетки на родилката от мастна тъкан, която е взета при секцио.

По време на секциото се осигурява достъп до мастната тъкан на женат
а, могат да се вземат проби от тъканта на пъпната връв и кръвта. Благодарение на това могат да се изолират хемопоетични и мезенхимни стволови клетки, които са 100% съвместими с бебето.

Процедурата осигурява съхраняването на стволови клетки и на майката, които, ако е необходимо лечение от ракови заболявания, могат да бъдат използвани.

Стволовите клетки от пъпната връв на бебетата лекуват повече от 80 заболявания. Те могат да са особено полезни в случаите на заболявания като левкемия, хочкинов и нехочкинов лимфом, множествен миолем, таласемия и апластични анемии.

Възможно е приложението на стволови клетки при пациентите, които са прекарали остър сърдечен инфаркт. Възможно е скоро със същия метод да се лекуват болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, множествена склероза, травми на гръбначния стълб, мускулна дистрофия и диабет.

Вземането на проба с мастна тъкан от майката обаче не е основателна причина раждането да се извърши със секцио. От друга страна, вземането на подобна проба е реална инвестиция за превенцията на здравето на семейството.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини