Бум на измамите с екотакси за автомобили

  • 25 февруари 2013 07:06

  • 2252
  • 2
Бум на измамите с екотакси за автомобили
©

Фирми мамят граждани и автотърговци с екотаксите за коли. В министерството на околната среда вече има оплаквания от хора, които не могат да регистрират новите си автомобили в КАТ, пише Труд.

Причината е, че са платили задължителната за това продуктова такса на дружества, които вече нямат права да я събира. За да регистрират колите, те трябва да платят втори път на легитимна организация, а дадените преди това суми да търсят чрез съда.

Това става ясно от съобщение на екоминистерството. Според ведомството към момента само две организации за оползотворяване на стари коли могат да събират таксите и пред КАТ важат само бележки от “Българска рециклираща компания” АД и “Ауторек” АД. Тези организации все още имат шанс да получат ново разрешение за работа от ведомството. В момента те работят със старите си разрешителни, но са осигурили задължителните за нови документи банкови гаранции от по 1 млн. лв. Теоретично обаче и те може да не се доберат до разрешителни. От екоминистерството обявиха, че ще информират за промяна в ситуацията на интернет страницата си.

От ведомството не уточниха кои точно фирми са събирали такси неправомерно, а само публикуваха списък с 13 дружества, които вече нямат право да го правят.
До средата на януари разрешение да изкупуват стари коли за скрап и да събират екотакси при покупка на нови имаха 14 рециклиращи компании. В последните седмици обаче в сектора има сериозно разместване, предизвикано от приетия през м.г. нов закон за управление на отпадъците. С него беше въведено изискване за представяне на банкова гаранция, за да се даде разрешително за работа.

Последвайте канала на

Novini.bg
2252 2

Коментари 2

Добави коментар
teodor

2013.04.23 | 13:14

2
На фона на всички протести държавата се опитва да създаде поредния монопол. Боже пази Българите от техните управници!
eko taksa Sf

2013.04.23 | 13:14

1
Чист МОНОПОЛ, фирма Ауторек , влезе в дружеството “Българска рециклираща компания” АД . В тази фирма са няколко от по старите фирми, които имаха разрешение от МОСВ, и сега се обединиха в една .Петте фирми трябваше да платят по 1мил лева гаранция , те се обединяват в една и си поделят този гаранция,(Умен ход) т.е внасят около 100-200хил.лева това е спрямо пазарния им дял, преди новите правила за работа на МОСВ, които влизат в сила от 14.01.2013г. МОНОПОЛ!

Добави коментар

Водещи новини