Великобритания е сред най-големите офшорни международни центрове по операции с юани

  • 23 февруари 2013 17:17

  • 1437
  • 1
Великобритания е сред най-големите офшорни международни центрове по операции с юани
©

Великобритания е изпреварила Сингапур по обем на операциите с юани извън континентален Китай и вече е на второ място в света по този показател след Хонконг - най-големия офшорен финансов център по сделки с юани, съобщи днес електронното издание на в. "Файненшъл таймс", цитирано от ИТАР-ТАСС.

За едно денонощие на световния валутен пазар се правят сделки, чийто общ обем е 4 трилиона долара. От тях 37 процента се падат на лондонското Сити, а на втория финансов център по този показател - Ню Йорк - 18 процента.

"Уникалното положение на Лондон като междуконтинентален мост създава условия Ситито да стане естествен лидер сред световните центрове по операции с юани извън Китай", подчертава изданието.

Според "Файненшъл таймс", засега юанът не играе значителна роля на международния финансов пазар, тъй като на китайската национална валута се пада само 1% от обема на валутните сделки. "С изпълнението на реформите в националната финансова система в Китай обаче се очаква значително да се засили влиянието на юана на световния валутен пазар", подчертава лондонското бизнес издание.

То допълва, че Великобритания и Китай са приключили подготовката на споразумение за валутен обмен, което ще позволи на Банк ъв Ингланд да предоставя в извънредни случаи на националните банки и компании кредити в юани. А китайската централна банка пък ще получи аналогичната възможност да отпуска заеми в британски лири.

Последвайте канала на

БТА
1437 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.25 | 20:13

1
Млади родители,запишете дечица да учат китайски,колкото и труден да им се стори.Когато станат на вашите години,ще ви благославят,защото ще бъдат на светлинни години преднина, пред конкурентите. си.Не влагам никаква ирония.Инглиш ,франсета,това са масови езици,но китаеца ще ти се довери в пъти повече,ако говориш езика му.Това озачава,че го уважаваш и се съобразяваш с него ,като равностоен

Добави коментар

Водещи новини