Отстранили устно прокурора по делото за НЕК

  • 22 февруари 2013 06:37

  • 1009
  • 0
Отстранили устно прокурора по делото за НЕК
©

Разследващ полицай предупредил градския прокурор Пламен Панайотов, че ще бъде отстранен от делото за злоупотреби в НЕК. Настоящият спецсъдия получил устно разпореждане от Софийската апелативна прокуратура да предаде папките по делото в началота на 2010 г. Панайотов научил неофициално, че причината за отстраняването му е сигнал срещу него от началник в НЕК, който изказал съмнение в безпристрастността му.

Месец преди Панайотов да бъде отведен от делото, тройна експертиза установила, че НЕК е ощетена с 46 млн. евро от продажба на електроенергия на занижени цени на швейцарското дружество EFT в периода 2004-2007 г.

От нея ставало ясно още, че токът, произвеждан основно в АЕЦ "Козлодуй", е препродаван в Словения и Гърция. Но вместо ръководството на НЕК да го пласира директно, сключвало посреднически договор с фирма EFT, собственост на сърбина Вук Хамович.

Панайотов отделил материали от разследването във връзка с евентуални нарушения, извършени по договори на НЕК с други дружества, прекупвачи на ток, в периода 2008-2009 г. “Фактът, че бях отведен от делото, говори красноречиво, че срещу мен не е оказван натиск. Никой не ми е посочил кого да разпитам и кого не", заяви за "24 часа" Панайотов вчера. Той допълни, че не се е интересувал за съдбата на разследването. Магистратът изрази съжаление, че трудът на екипа, с който работил по казуса, е отишъл напразно.

Без да се спазва принципът за случайно разпределяне, делото по-късно била връчено на колегата му Георги Тафров. Той от своя страна го прекратил, като приел становище на АДФИ, че няма нарушение при сделките с износа на ток. След жалба на "Екогласност" апелативната прокуратура възобновила производството. Този път на случаен принцип то било разпределено на обвинителя Стойчо Ненков. Той прекратил делото със същите мотиви, както и колегата му от Върховната касационна прокуратура Христо Граматиков.

“Всичко съм коментирал в моето постановление, което е много ясно и е 27 листа. Мотивирал съм се за всяко нещо. По делото нямаше никакви доказателства за престъпление и затова съм го прекратил", заяви вчера Георги Тафров, който е бил наблюдаващ прокурор по основното дело за НЕК.

"Изпращал съм подробни справки до ВКП. Поискайте да ви ги дадат. Там има всичко, подробно е дадено. Не съм аз човекът, който трябва да ви дава информация за това. Нека всичко мине през пресцентъра", каза Тафров. Той отрече Галина Тонева или други магистрати от ВКП да са му оказвали натиск при воденето на делото и вземането на решения. "Никога, по никакъв повод не са ми се месили", каза Тафров. Поискахме постановлението му от прокуратурата, но до снощи отговор нямаше.

Последвайте канала на

Novini.bg
1009 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини