Всяка четвърта постройка в циганския квартал в Луковит е незаконна

  • 21 февруари 2013 14:12

  • 2688
  • 1
Всяка четвърта постройка в циганския квартал в Луковит е незаконна
©

Според експерти, всяко четвърто жилище в циганския квартал "Изгрев" в Луковит е незаконно изградено. Това е посочено в приет от общинските съветници план за действие на община Луковит за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на циганите ситуация, предаде БТА.

От документа става известно, че сред водещите проблеми на квартала са незаконното строителство, лошата жилищна инфраструктура и ограничения достъп до качествени комунални услуги.

Съществуват застроени терени, извън регулацията на Луковит, в непосредствена близост до ромския квартал. Тъй като построените на тези терени жилищни сгради са незаконни и не отговарят на действащото градоустройство и строителни норми, не могат да се предприемат мерки за тяхното узаконяване.

Единственият изход от тази ситуация е сградите да бъдат съборени, а на живеещите в тези постройки да се предложи друго място за изграждане на жилища. Общината, в рамките на регулацията на града, е отредила пет терена за изграждане на жилища за представители на уязвими групи.

В плана е записано, че в квартал "Изток" е изграден водопровод и частична канализация, той е и електроснабден. През последните години са асфалтирани пет улици.

В квартала живеят 2536 души.

Последвайте канала на

2688 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.21 | 15:12

1
НА ВРЪЩАНЕ ОТ СОФИЯ ТРАКТОРЕТЕ ДА МИНАТ ПРЕЗ ЛУКОВИТ!

Добави коментар

Водещи новини