Евреите в Унгария призоваха правителството да забрани "Миклош Хорти"

  • 20 февруари 2013 21:37

  • 2603
  • 0
Евреите в Унгария призоваха правителството да забрани "Миклош Хорти"
©

Най-голямата асоциация на евреите в Унгария призова правителството на Виктор Орбан да забрани използването на името на Миклош Хорти - унгарския регент, свързан с нацистка Германия по време на Втората световна война, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Призивът на Федерацията на еврейската общност в Унгария последва решение на консервативния кмет на източния град Кунхедеш, Андраш Сабо, да кръсти улица на името на Хорти.

По времето на регентството на Хорти в Унгария бяха приети антиеврейски закони. Приемането започна през 1920 г., но най-много бяха приети през 1938 г. Като цяло над 500 000 унгарски евреи загинаха по времето на Холокоста.

В Унгария в последно време се забелязва съживяване на култа към Хорти. Това става по инициатива на крайната дясна партия "Йоббик". Някои представители на управляващата партия ФИДЕС. Възраждането на култа съвпада и със серия от инциденти с антисемитски характер.

Според евреите в Унгария Хорти има пряка вина за смъртта на няколко стотин хиляди унгарски евреи.

Миналата година унгарският парламент прие закон, забраняващ използването на името на исторически фигури, асоциирани с режим на диктатура, за кръщаването на улици и площади в страната. Но законът не касае Хорти, който не е смятан за диктатор.

Последвайте канала на

2603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини