Свободната сирийска армия заплаши с атаки бази на "Хизбулла"

  • 20 февруари 2013 18:42

  • 1054
  • 0
Свободната сирийска армия заплаши с атаки бази на "Хизбулла"
©

Свободната сирийска армия /ССА/ даде днес ултиматум на ливанското правителство и заплаши, че ще започне открита война срещу шиитската фундаменталистка организация Хизбулла, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на интервю за телевизия "Ал Арабия" на официалния говорител на ССА Селим Идрис.

Идрис предупредил президента на Ливан Мишел Слейман, че ССА ще атакува бази на въоръжените милиции на Хизбула, ако до 48 часа шиитската организация не прекрати намесата си в сирийския конфликт. Конкретно командването на ССА настоява да бъде сложен край на "военните операции на шиитската групировка" в граничния район близо до град Ал Кусейр, на 30 км южно от Хомс. Лидерът на Хизбулла шейх Хасан Насралла неведнъж е признавал, че въоръжени членове на групировката участват в бойни действия в Сирия на страната на правителствената армия. По думите му това било самоотбрана срещу заплахата от банди на терористи наемници, които действат в граничните райони, както и от "индивидуални случаи на джихад".

Сунитските фундаменталистки организации в Ливан открито подкрепят и оказват помощ на бунтовниците в Сирия, които се сражават срещу режима на Башар ал Асад. Според ИТАР-ТАСС в района на планината Хермел в Ливан от началото на февруари се наблюдава активизиране на действията на контрабандисти и на въоръжени групировки на ливански сунитски организации, които се опитват да прехвърлят на сирийска земя оръжие, като използват труднодостъпни планински пътища, а това затруднява противодействието на ливанската армия.

Междувременно сирийските бунтовници свалиха днес самолет на сирийската армия, предаде АФП. Самолетът е прелитал над село Хамурия, източно от столицата. Машината е била свалена след въздушен удар в района, при който са загинали девет души, а десетки са били ранени. През последните седмици бунтовниците успяха да свалят няколко военни самолета с помощта на зенитни батареи и тежки картечници, конфискувани от няколко превзети от тях бази.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини