Хай-тек устройство позволява на полицаите да виждат през стените

  • 20 февруари 2013 10:20

  • 1604
  • 0
Хай-тек устройство позволява на полицаите да виждат през стените
©

Наскоро разработено хай-тек устройство ще позволява на полицаите да виждат през стени или да разпознаят заподозрени по образа им, съобщава Daily Mail.

Сякаш излязлата от филми като "Робокоп" или "Терминатор" джаджа се монтира пред окото, като на практика ще даде на униформените неподозирани възможности, пише inews.bg.

Продуктът, наречен Golden-i (звученето на името подозрително напомня за един от филмите за Бонд), е снабден с инфрачервени сензори, благодарение на които ще е възможно да се вижда през стени. 

Той може да подава важна информация, без да е необходимо използването на ръцете, тъй като се подчинява на гласови команди и се води от движенията на главата. Специален дисплей пък ще улеснява служителите на реда при спецакциите им, като ще показва плановете на сградите, в които те ще проникват.

Системата идентифицира заподозрените, използвайки  биометрия и, освен това, дава възможност за бърза проверка на автомобилните номера, когато попаднат в полезрението на полицай.

Устройството отчита от разстояние основните жизнени показатели и бързо може да констатира настъпила смърт.

Хай-тек уредът е дело на американската компания Kopin Corporation и английската Ikanos Consulting. Той ще бъде пуснат във варианти за обслужване на огнеборците и за екипите на спешната медицинска помощ, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1604 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини