Нова наредба за биологично земеделие

  • 19 февруари 2013 17:09

  • 3206
  • 2
Нова наредба за биологично земеделие
©

Нова наредба за прилагане на правилата на биологичното земеделие и контрола върху производството и етикетирането на биопродукти е публикувана в Държавен вестник. Тя отменя наредбата от 4 юли 2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях и наредбата от 30 август 2001 г. за биологичното отглеждане на животни и биологичното производство на животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Новата наредба регламентира прилагането на политиката за производството на биопродукти, тяхното етикетиране и контрола върху тях; създаването и поддържането на информационна база данни на производители, преработватели и търговци на биопродукти и храни, прилагане на правила за преход към биологично производство и др.

Биологичното земеделие подпомага държавната политика в областта на земеделието по отношение на устойчивото управление на природните ресурси, спазването на високи стандарти за качество и безопасност на храните и хуманното отношение към животните, и допринася за осигуряване на заетост и развитие в селските райони, посочват от МЗХ.

Последвайте канала на

3206 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.02.20 | 17:24

2
Баба ми на село досега само по наредби я е карала!!!! А аз личано намирам огромна разлика между нейните домати и доматите, произведени съгласно наредбата.Има известна разлика и между домашното свинско, пилешко и т.н. и месото от щастливи прасета и кокошки.Същото се отнаса до яйцата, млякото, картофите, зелето и т.н. И много ми е интересно изречението "... прилагане на правила за ПРЕХОД към биологично производство..."?!? Какъв преход бе кретени, просто оставете хората да произвеждат продуктите си както са го правили техните предци.Без да им налагате "правила" за щастливи животни, жилищно площ за кравите, краставици и домати тип copy-paste.
браво номер 1 добре казано

2013.02.19 | 19:48

1
От тези "ПРЕХОДИ" много хора страдат, хората се после се чудят защо имат рак и алерги...ми защото като променят храната променят и естественото функциониране на организма на хората и ставаме по болни (но ако се замислиме глобално........след 50 години ставаме 9 000 000 000 .... дали пък нарочно неискат да ни намалят........катони убиват бавно но сигорно :()

Добави коментар

Водещи новини