Джулиан Асандж: Мястото в австралийския сенат ще ме спаси от преследването

  • 18 февруари 2013 10:46

  • 1105
  • 0
Джулиан Асандж: Мястото в австралийския сенат ще ме спаси от преследването
©

Основателят на Wikileaks  Джулиан Асандж смята, че е открил начин да напусне посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива вече осем месеца. За целта трябва да бъде избран в Сената на Австралия - горната камара на парламента, заяви той самият пред австралийско интернет издание, цитирано от АФП.

Ако 41-годишният австралиец спечели място в Сената на изборите през септември, "американското министерство на правосъдието не ще иска да предизвика международна дипломатическа битка" и ще го остави на мира. САЩ "ще спрат своето разследване за шпионаж и правителството на премиера Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. ще ги последва", обобщава изявления на Асандж сайтът "Конвърсейшън". Ако Великобритания откаже да го пусне от страната, "политическата цена на сегашното статукво ще се вдигне още повече", твърди Асандж. Според него обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу него в Швеция, "са на път да паднат". В Австралия се създава партия "Wikileaks с ръководство от 10 души, която излъчва кандидати за изборите на 14 септември. Асандж е подал молба да бъде регистриран като кандидат в южния щат Виктория.

Асандж живее като политически бежанец в посолството на Еквадор в Лондон, където се укри през юни, за да избегне екстрадирането в Швеция. Асандж е заявявал неведнъж, че оттам ще го екстрадират в САЩ и американците може да го осъдят на смърт за публикуването на поверителни дипломатически документи. Великобритания обаче смята да приложи шведската заповед за арест и предупреди, че Асандж ще бъде задържан, ако напусне еквадорската мисия. Малко след като бе преизбран вчера на поста, президентът на Еквадор Рафаел Кореа призова да бъде намерено "бързо решение" за Джулиан Асандж, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини