Пет дни арест за Мартин Демирев

  • 15 февруари 2013 14:36

  • 806
  • 0
Пет дни арест за Мартин Демирев
©

Варненският окръжен съд потвърди днес наказанието 5 дни арест, което Мартин Демирев, участник в гражданския протест във Варна по повод ценообразуването на електрическата енергия получи в понеделник - 11 февруари, от Районен съд Варна (ВРС). Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Първата съдебна инстанция наложи на 21-годишния Мартин административно наказание "5 дни задържане в поделенията на МВР" за това, че на 11 февруари 2013 година, на ул. "Девня", в близост до сградата на "Енерго про", извършил "непристойна проява", като напръскал със спрей в лицето няколко човека, участници в протеста. Изводът на ВРС е, че Мартин е извършил дребно хулиганство по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство.

Днес Варненският окръжен съд не уважи жалбата на Мартин, който настояваше делото да се върне на първата съдебна инстанция или да се намали размерът на наложеното административно наказание, тъй като неговите действия били в условията на неизбежна самоотбрана. Този съд напълно споделя изводите на ВРС, че действията на младежа представляват обществена опасност, тъй като имат провокативна цел в края на една мирна демонстрация. На финала на протеста, когато хората са започнали да се разотиват, Демирев решил, че един от участниците - Иван Иванов, е "ченге". Той му подвикнал, след което извадил газов спрей и го напръскал в лицето. Част от струята попаднала и върху лицето на свидетел. На пострадалите мъже била оказана медицинска помощ. Това е предизвикало сериозна суматоха, последствията от която са били непредвидими, констатират и двете съдебни инстанции. Единствено своевременната намеса на органите на МВР е предотвратила ескалирането на напрежението, което от своя страна би компрометирало първоначалните цели на проекта.

В решението си днес втората съдебна инстанция е записала още: "Наличието на подобен спрей у Демирев в условията на публична проява със социални цели говори в подкрепа на изводите за намерението му да провокира безредици. Присъствието на подобна публична проява с газов спрей е забранено и от специалния закон - чл.6ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите. Съдът намира, че наложеното от ВРС наказание е справедливо и съответства на обществената опасност на извършеното от нарушителя.
Решението на ВОС, с което бе потвърдено административното наказание 5 дни "задържане в поделенията на МВР" за Мартин Демирев, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

806 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини