Падинкова: Служители на МВР не участват в схеми с телефонни измамници

  • 15 февруари 2013 08:12

  • 672
  • 0
Падинкова: Служители на МВР не участват в схеми с телефонни измамници
©

Няма служители на МВР или поне не разполагаме с информация за такива, които да помагат на телефонни измамници. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ главен инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Престъпления против собствеността” в ГД „Национална полиция”.

Използваните схеми от измамници са общоизвестни - пострадал близък човек или печалба от лотарията. Почти винаги престъпниците са поне двама души. Характерно за тези отношения, е че при тях липсва контакт между измамника и жертвата, а всичко става чрез куриери. Такива мулета често се набират от обяви за търсене на работа. На хора, които разполагат със собствен превоз, им се предлага да извършат услуга срещу пари. Понякога те не знаят за участието си в съмнителната схема. Но много от тях са активни дейци с по няколко поръчки, уточни тя.

При съмнително обаждане, препоръчваме на гражданите да се опитат да прекъснат разговора и да направят контакт със своите близки. Могат да потърсят помощ и на телефон 112, откъдето ще им бъде предоставена информация дали наистина е възникнал подобен инцидент. Хората в никакъв случай не трябва да дават пари на ръка на непознати. Трябва да бъдат много внимателни, защото понякога дават много персонална информация по време на разговорите. Измамниците почти никога не разполагат предварително с лични данни, а ги получават по време на общуването по телефона, коментира Падинкова.

Според нея, по-голямата информираност ще доведе до това все по-малко хора да са жертва на измама.

Последвайте канала на

672 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини