Синодът казва кои са тримата кандидати за патриарх

  • 15 февруари 2013 06:23

  • 978
  • 0
Синодът казва кои са тримата кандидати за патриарх
©

Светият синод ще каже днес или утре кои ще са тримата кандидати за патриарх, за които делегатите на събора ще гласуват на 24 февруари. Това съобщиха от Синодалната палата, информира в. "Монитор".

Архиереите ще гласуват трима от най-достойните според тях, които могат да наследят бялото було на дядо Максим. След като станат ясни имената им, те ще бъдат вписани в т. нар. Каталог на достопочтимоизбираеми митрополити. Тримата кандидати за патриаршеския трон трябва да бъдат избрани с мнозинство от две трети от членовете на Светия синод, което означава най-малко десет гласа от всички членове за всеки един от тях.

142 делегати от всички епархии на БПЦ ще участват в избора на новия български патриарх. Общият брой на епархийските делегати от 15 епархии е 80 - 48 клирици и 32 миряни. Освен тях в избора за нов патриарх ще участват още всички архиереи на БПЦ - 14 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири (тези, които са под пряката юрисдикция на Светия синод) - Рилски, Бачковски и Троянски, 13 монаси и 11 монахини от всички епархии и по един представител на Софийската и Пловдивската духовна семинария.

Последвайте канала на

Десислава Станева
978 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини