Със СРС ще борят търговията с гласове

  • 14 февруари 2013 20:47

  • 1189
  • 2
Със СРС ще борят търговията с гласове
©

Парламентът реши да се прилагат специални разузнавателни средства /СРС/ при разследването на престъпления, свързани с  търговията с гласове. Прието беше окръжните прокуратури да искат прилагането на СРС за престъпления, свързани с купуването на  гласове. Това стана при окончателното приемане на промени в Изборния кодекс.

В продължение на два дни на удължени пленарни заседания депутатите обсъждаха и гласуваха поправки в Изборния кодекс. СРС ще се прилагат при разследването на престъпления по няколко текста от Наказателния кодекс. Срещу лице, което организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право; както и срещу лице, което предоставя имотната облага на лица, извършващи търговия с гласове. Специални разузнавателни средства ще бъдат ползвани и  срещу лице, което образува или ръководи група, която си поставя  за цел да извършва престъпления, свързани с търговията с  гласове.

За да въведат ползването на СРС, депутатите промениха текстове от Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и от  Закона за СРС.

Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че има опасност да се ползват безконтролно СРС срещу политически опоненти, за да  се притискат. Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после /ГЕРБ/ посочи, че няма такива опасности, защото  искането ще се прави от окръжната прокуратура. Тя обясни, че  специалните разузнавателни средства ще се прилагат само, когато  има обосновано предположение за извършване на престъпление. Решено беше още да бъде променен Наказателният кодекс, така че  лице, което организира предлагането или даването на другиго на  имотна облага с цел да склони някого да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция да се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

В Закона за съдебната власт беше направена поправка, според  която съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си,  не може да заема длъжност в държавни органи, с изключение на член на Централната избирателна комисия, в общински органи или в институции на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1189 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.02.17 | 23:23

2
ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ЧЕШАТ ХЕМОРОИДИТЕ ЧЕНГЕТАТА СРСАРИ И ПОДСЛУШВАТ ЖЕНИТЕ СИ ПОНЕ ДА СВЪРШАТ НЕЩО

2013.02.15 | 11:13

1
За ваше добро ще ви отнемем свободата...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини