БАБХ: У нас няма лазаня с конско месо

  • 14 февруари 2013 07:52

  • 814
  • 1
БАБХ: У нас няма лазаня с конско месо
©

Още след първите сигнали за вложено конско месо в лазаня ние се самосезирахме и извършихме незабавни проверки в търговски обекти на големите хранителни вериги. Оказа се, че такъв продукт у нас няма. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Любомир Кулински, Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните.

В петък пристигна информация по системата за бързо известяване от Великобритания за лазаня с от 30 до 100 процента съдържание на конско месо. Тук говорим за абсолютно безопасна храна, но за изключително голямо заблуждение на клиентите, уточни Кулински. Още след първите сигнали ние се самосезирахме и извършихме незабавни проверки в търговски обекти на големите вериги. Оказа се, че такъв продукт у нас няма. Въпреки че проверки имаше и в малките търговски обекти, големите вериги са по-рискови, тъй като те имат представителства в чужбина и пряка комуникация, обясни той.

Посочените данни от Великобритания са само информационни, което означава, че няма официално постъпила информация, че този продукт е опасен за човешкото здраве, обяви Кулински. Той потвърди, че има опасна болест, която понякога засяга конете. Тя обаче не е заразна за хората. Няма доказателства, че вложеното в лазанята месо е от заразени коне, каза той.

По думите му, Румъния изнася конско месо официално, което е отговорът и на властите в страната. Но България е малък потребител на такова месо. У нас има няколко артикула, в които в различен процент се включва този продукт, като това е упоменато на етикета. Дори в страната ни някога да е влизало конско месо, то е било законно, но рядко явление. Страната ни е изключително малък потребител, така че сама може да покрие нуждите си и не се налага да внася, заключи той.

Последвайте канала на

814 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2013.02.14 | 09:02

1
Не знам защо е тази олелия и конско и магарешко ядем редовно още от Тошово време,а коня ако се замислите е далеч по чисто животно и от свинята,и от кравата, и от кокошката

Добави коментар

Водещи новини