Нормална е радиационната обстановка около Чернобил

  • 13 февруари 2013 21:09

  • 2616
  • 0
Нормална е радиационната обстановка около Чернобил
©

Частичното срутване на стенните панели и покрива на нефункциониращата машинна зала на четвъртия енергоблок в АЕЦ  "Чернобил" изобщо не се отразило "на техническите или  технологичните процеси" в централата. Това съобщи днес  ръководителят на украинската Държавна служба по извънредните  ситуации Михайло Болотских, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му радиационната обстановка в района е абсолютно  нормална и е била нееднократно проверявана. Болотских добави, че на обекта се разчиства вчерашното срутване, причинено вероятно от тежестта на натрупания сняг, предаде ИТАР-ТАСС. Асошиейтед прес цитира изявление на говорителката на централата Мая Руденко, според която срутването с площ около 600 квадратни метра е станало на петдесетина метра от избухналия реактор, който сега е покрит с бетонен саркофаг, наричан "Укритието".

Заради срутването на покрива френските строителни компании "Венси" и "Буиг" са прекратили работите по изграждане на нова арка над саркофага. Евакуирани са и около 80 работници по проекта, посочва Франс прес, цитирана от ИТАР-ТАСС. В четвъртия енергоблок на чернобилската АЕЦ през април 1986 г. избухна пожар и изтеклата от него радиация се разпространи далеч извън пределите на Украйна, припомнят агенциите. Злополуката наложи евакуацията на 115 хиляди души от 30-километровата зона около електроцентралата. Този периметър и досега е с ограничен достъп.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2616 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини