Синята коалиция иска НС да спре строителството на АЕЦ "Белене"

  • 13 февруари 2013 13:40

  • 1163
  • 2
Синята коалиция иска НС да спре строителството на АЕЦ "Белене"
©

ПГ на Синята коалиция внесе проект за решение на парламента, подкрепящо спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Това каза на пресконференция в парламента депутатът Иван Иванов.

Иванов посочи, че в парламента е получено решението на ЦИК с официалните резултати от състоялия се на 27 януари национален референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова мощност. Внасяме проект за решение на Народното събрание, изхождайки от обстоятелството, че огромната част от българските гласоподаватели не приеха да се продължи строителството на нова ядрена централа на площадката "Белене", каза Иванов. Той поясни, че мнозинството от хората не са се съгласили да поемат върху себе си отговорността, която трябва да носят държавните институции - правителството и българския парламент, относно развитието на българската ядрена енергетика.

В проекта за решение на Синята коалиция се предлага парламентът да подкрепи решението на правителството за спиране на проекта за строителство на нова ядрена централа.

Сините настояват в проекта да се запише, че трябва да се предприеме окончателното му прекратяване, предаде БТА. Те искат да се ускорят процедурите по удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Настояваме правителството да обяви открит международен търг за продажба преди доставката в България на поръчането, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ "Белене", каза Иванов. Той допълни, че препоръчват на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение "3 +" на площадката в Козлодуй.

Сините настояват проекторешението да бъде разгледано в пленарна зала до края на този месец.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на каза, че се прави опит да няма дебат по темата "Белене" в 41-то Народно събрание. "Белене" трябва да бъде спрян окончателно сега и е важно тези политически партии, които не са определили своите позиции по този ключов въпрос, да го направят, призова Димитров. Той настоя неправителствени организации да контролират спирането на проекта "Белене".

Последвайте канала на

1163 2

Коментари 2

Добави коментар
ЯЕЦ

2013.02.14 | 07:49

2
Сините отново предлагат да се подари АЕЦ-Козлодуй на американците. Само Уестингхаус може да достави този митичен реактор от 3 поколение на цена 10 милиарда евра бройката. Понеже държавата няма пари за този реактор, тези престъпници ще подарят цялата централа на Уестингхаус. Те ще вдигнат цената на тока от руските реактори и познайте какво ще стане с народа. АМАН ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
бивш СeДeСар

2013.02.14 | 07:25

1
ДРУГАРЯ КОСТОВ пак ще трупа бутилки с минерална вода в швейцарските трезори.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини