90 деца са осиновени в Пловдив

  • 13 февруари 2013 07:13

  • 3894
  • 0
90 деца са осиновени в Пловдив
©

През последните две години в Пловдив са осиновени 90 деца, съобщи за БТА директорът на "Социално подпомагане" Надя Танева.

Възрастта на кандидат-осиновителите пада и все повече млади семейства, особено с репродуктивни проблеми, се насочват към сираците. Сред кандидатите продължава да има хора, които искат детето да е от български произход, имат предпочитания за пола и възрастта му. Това според Танева е една от причините част от семействата, които искат да осиновят дете, да чакат с години. В момента 54 семейства в Пловдив са одобрени и чакат да приемат дете.

Преди години за осиновители са кандидатствали семейства, които дълго време са се срамували от проблема и са искали да скрият осиновяването. Сега вече осиновяването се приема за нещо нормално и похвално, коментира Танева. Според нея обучението на осиновителите трябва да е преди самото кандидатстване, защото много хора, особено над 50-годишните, които нямат деца, не са наясно какво ги очаква. Хубаво е да знаят това предварително, защото наборът от документи е много тежък, струва и средства, обясни Танева.

По думите й въпреки че срокът за т. нар. чакане е две години, отказали се от осиновяване семейства в Пловдив няма. Няма и разсиновени деца, но много са били на ръба и това най-често се случва в тинейджърските, или т. нар. трудни години на децата, коментира директорът на "Социално подпомагане".

Нараства броят на осиновяванията от самотни родители, като основно това са жени след 45 години, които не са се омъжвали.

Все повече хора искат да станат приемни родители. От подходящи за приемна грижа 25 деца от Дома за медико- социални грижи в Пловдив обаче, едва две са настанени в семейства от града, а три са в процедура на напасване, разказа Танева. По думите й, в региона най-много желаещи има от Смолянска област, а причина за това е голямата безработица там. В тези региони е трудно отглеждането на малки деца от 0 до 4 години, защото адекватна медицинска грижа липсва, което пък допринася хората да искат да приемат по-големи деца, обясни тя.

За съжаление има и одобрени, но отказали се приемни семейства, отбеляза Надя Танева. Основните мотиви са здравословни проблеми и ниска възраст на децата. Всеки приемен родител по проекта "И аз имам семейство", който цели децата да бъдат изведени от институцията, получава месечно възнаграждение от 377 лева плюс издръжка за всяко дете, припомни директорът на "Социално подпомагане"- Пловдив.

Последвайте канала на

3894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини