Експерт: Не съм изненадан от оттеглянето на папа Бенедикт XVI

  • 12 февруари 2013 08:10

  • 1167
  • 0
Експерт: Не съм изненадан от оттеглянето на папа Бенедикт XVI
© Снимка © Getty Images/Guliver

Оттеглянето на папа Бенедикт XVI от поста му е полуизненадващ ход, това заяви Тони Николов, журналист и преводач. Още през 2010 г. в книгата "Светлина на света" на един от въпросите по повод скандалите, които разтърсват Римокатолическата църква, той каза, че може да се оттегли.

Друг сигнал бе посещението на гроба на папа Целестин V, който също се е оттеглил, и изразяването на почит и уважение към действията му, коментира още той.

По думите му, братът на Бенедикт XVI е бил наясно от преди месец с намеренията на папата.

Вчерашният ден е важен за католиците. 11 февруари е ден за молитва за болните. Главата на католическата църква избра този ден, защото има задълбочаващи се здравословни проблеми. Това е достоен ход от негова страна, обяви Николов.

Никой не е венчан с позицията си. Монашеското служение предполага, че във всеки един момент той да се оттегли и да търси покой. Другото е административна длъжност. За мен вчерашния ход е много значим акт, акт на достойнство. Ще се потърси промяна при избора на нов папа, за да се възстановят устоите на църквата, които се тресат от проблеми и различия. Важно е тук знаенето на езици, каквито италианските кардинали не могат, допълни Николов. По думите му, може новият глава на Римокатолическата църква да бъде от Африка или Латинска Америка.

Последвайте канала на

1167 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини