Къщата-музей на Яворов се руши

  • 08 февруари 2013 19:59

  • 1822
  • 0
Къщата-музей на Яворов се руши
©

Във връзка с публикации за състоянието на сградата, в която се помещава музейна експозиция, свързана с живота и творчеството на П.К. Яворов в София, пресцентърът на Министерство на културата (МК) предоставя позицията на дирекцията "Културно наследство" във ведомството.

Сградата на ул. "Г.С. Раковски" 136 е частна собственост. Тя е със статут на историческа и архитектурно-строителна недвижима културна ценност от национално значение и нейното използване и опазване трябва да е съобразено със Закона за културното наследство (ЗКН). Всички инвестиционни намерения и намеси в нея и околното пространство (двора), както и прилежащите имоти, трябва да се съгласуват с МК след становище на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Институтът и Министерството през последните 20 години многократно са давали подробни методически указания за опазването на сградата. Проблемите са породени от неравномерно слягане и относително слаба земна основа, реализирани през годините намеси и други, се посочва в становището. Отбелязва се, че последните предписания, дадени от МК, са от 2011 г., когато е поискано изготвянето на проектна документация и са определени срокове за изпълнение. Такава документация досега не е представена за съгласуване.

Съгласно ЗКН собствениците са длъжни да опазват недвижимите културни ценности, които притежават, припомнят от дирекцията "Културно наследство" на МК.

През годините НИНКН неколкократно е сигнализирал, че конструкцията на сградата не отговаря на нормите за устойчивост в земетръсни райони. В резултат на направените през 2011 г. от МК предписания през март 2011 г. в НИНКН е представено конструктивно становище и архитектурно заснемане на сградата. В становището е отбелязано, че сградата е в лошо конструктивно състояние и са посочени възможностите тя да се укрепи или преизгради. По този повод институтът е изразил становище, че не се допуска събаряне и преизграждане на сградата. В цитираните предписания на МК също е изключена възможността от преизграждане на сградата.

През 2012 г. главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на МК е изпратила писмо до Столичната община с искане съгласно чл. 73 от ЗКН да определи дата, на която комисия да направи оглед на обекта и с констативен протокол да установи състоянието му, както и необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Досега МК не е получило констативния протокол от огледа, се посочва в позицията.

Последвайте канала на

1822 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини