Болата се руши, докато се карат чия собственост е

  • 07 февруари 2013 20:33

  • 2082
  • 0
Болата се руши, докато се карат чия собственост е
©

Невероятно, но факт - плажът на един от най-красивите заливи в света е земеделска земя, собственост на държавата, съобщи БНТ. От община Каварна са правили многократни опити за деактуването му като плажна ивица, но до този момент те остават без без резултат.

Болата не е просто уникален залив. Тук са съхранени редни растителни видове, мястото е обявено за защитена влажна зона, от тук минава и миграционният път на птиците Виа Понтика. Това е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. В регистрите на общината обаче е записано - "земеделска земя".

"През годините многократно е променян статутът на това красиво място. През годините е било военна зона, след което беше плаж, а в момента е земеделска земя. В този си вид въобще не виждам като какво е земеделска земя, след като това е плаж", коментира Георги Янев - кмет на село Българево.

Апетитният терен е 60 декара, само плажът е около 15. Кметът на Българево казва, че след падането на бариерите към залива като  военен обект, интереси към закътаното място заявяват БТК, Морска администрация, отново военните и ... инвеститори.

"Понеже е в землището на Българево, но не е в нашата юрисдикция, и може би затова с години областните управители, всеки си го е деактувал, може би с цел да не казвам силна дума, приватизирано или закупено", допълни Янев.

И така, апетити много, но засега стопанин няма и това обрича залива.

Буните се рушат - миналия февруари морската стихия събаря част от кея. Пари за възстановяването му няма, а теченията са донесли огромни количества пясък - водата е не повече от 70 см. Така рибарите от района нямат вече и пристан.

"Писахме писмо, снимков материал, искаха ни допълнителна информация, до Комитета за бедствия и аварии, но нещата останаха до там, никой не ни обърна внимание. До нас пари не стигнаха", казва още Янев.

Вълноломът вече е подкопан, още една буря и заливът ще бъде унищожен, смятат хората от Българево. Молят се морските стихии да ги пощадят. Защото, ако морето влезе навътре в лимана, ще завземе и вододайната зона, а това е единственият източник на питейна вода за целия район.

Последвайте канала на

2082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини