Опозицията бойкотира консултациите за Изборния кодекс

  • 06 февруари 2013 13:37

  • 770
  • 1
Опозицията бойкотира консултациите за Изборния кодекс
©

Консултациите за промените в Изборния кодекс в парламента не се състояха, заради отсъствие на БСП, ДПС и „Атака”. Консултациите бяха насрочени за днес от 13.00 часа в зала „Запад” на Народното събрание. Председателят на правната комисия Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после заяви, че са били изпратени покани за участие в консултациите до всички парламентарни групи. На срещата дойдоха единствено депутатите от Синята коалиция – Екатерина Михайлова и Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

„Това е изключително безотговорно отношение за неприсъствие на последен кръг консултации, за които предварително си дал съгласие. До нас не е отправено нито устно, нито писмено съобщение дали ще участват в консултациите”, коментира Фидосова.

По отношение на спорния въпрос за определението за опозиция, Фидосова уточни, че предложението за определение е направено от депутатите от ДПС в пленарна зала и е било подкрепено от депутатите от БСП. Изрично е записано, че квотният принцип се спазва за членовете на комисии, заяви Фидосова. „Много е трудно да се даде легално определение за опозиция. Ако трябва да дадем определение, може би най-правилният критерий, е точно начинът на гласуване при формиране на правителството”, каза тя. Според Фидосова като цяло има сериозно сближаване на позициите по промените в Изборния кодекс.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция заяви, че това не може да са консултации. Тя каза, че част от предложенията, които са направени по предварителните доклади за промени в Изборния кодекс са приемливи. „Категорично не можем да приемем формулировка за това кой е опозиция и кой не. Ако се приемат тези текстове, ние ще приложим законовите механизми, защото смятаме, че е скандално в закон да се дава определение за опозиция към даден момент”, коментира Михайлова. Според нея в Изборния кодекс трябва да се запише, че ще се спазва квотния принцип в ръководствата на комисиите. Това, ако бъде направено, ще свали голяма част от напрежението, каза тя. Според нея, ако се приеме предложението за определение на опозиция, означава да бъде дадено присъствие на ДПС, БСП и ГЕРБ в ръководствата на комисиите.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на заяви, че Синята коалиция не участва в игри. Има основания дебатът по Изборния кодекс да бъде възобновен, каза той. След провалените консултации остава дебатът в заседанието на правната комисия, която ще заседава утре по промените в Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
770 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опозиция

2013.02.07 | 06:38

1
Всякакви апаратни хватки трябва да се използват за смъкването на БУДА и партията му ГЕРБ от власт....!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини