Всеки трети европеец се оплаква от транспорта

  • 05 февруари 2013 07:16

  • 622
  • 0
Всеки трети европеец се оплаква от транспорта
©

Всяка трета жалба в Европейския потребителски център е от некачествени транспортни услуги, като най-много недоволство акумулира авиационният бранш. Това съобщиха вчера от Европейския потребителски център (ЕЦП). Пътниците роптаят срещу лошо отношение, забавяне на полети и липса на грижа от страна на превозвача. Сред куриозите е историята на българка, пътувала до Индия с 3-годишно дете, която била настанена в самолета през няколко реда от малчугана, който бил оставен да седи до напълно непознати хора, пише "Монитор".

Общо 917 души са се оплакали за 2012 г. в ЕПЦ във връзка със стоки и услуги, закупени и потребявани на територията на ЕС, които са били с незадоволително качество или изобщо не са получени. Това съобщи директорът на центъра Игнат Арсенов. Той уточни, че когато при тях постъпват оплаквания на българи, свързани с проблеми, възникнали в България, сигналите се препращат към съответния орган като Комисия за защита на потребителите или Комисия за регулиране на съобщенията, които ги поемат. Ако българи обаче са пазарували онлайн от сайтове в други европейски държави и са останали недоволни или измамени, тогава ЕПЦ се намесва.

Отново с малко над 30% са сигналите на потребителите за стоки и услуги. Интересно недоразумение преживял клиент, който направил поръчка по интернет и получил две леви обувки. Те били сменени едва след намесата на центъра.

Арсенов обясни за „Монитор”, че българските онлайн купувачи най-често се оплакват интернет търговци „рецидивисти” в неетичното и непрофесионално отношение към клиентите. Засега обаче все още не е публикуван черен списък на тези сайтове, макар че не би трябвало да е проблем имената им да бъдат изброени на страницата на ЕПЦ. Недоволството на клиентите в 24 на сто от случаите е заради голямо закъснение в доставката или когато стоката изобщо не е дошла. 11% от сигналите се отнасят до подмяна на стоката или се оказва, че тя не е оригинална. Търговски трик е да се продават стоки, които не са налични и после клиентът чака с месеци да получи онова, което е поръчал.

От центъра отчитат значителен спад в оплакванията от туристически услуги, които включват не само настаняването, а и отделните етапи от цялото пътуване и преживяване. В един от случаите дори български туроператор се обърнал за помощ към ЕПЦ, макар експертите да разглеждат само случаи на физически лица. След много преговори все пак случаят бил разрешен успешно за българите, останали недоволни от ваканцията си, пише още изданието.

Традиционно нашенци си купуват дрехи и обувки от Англия, козметика от Франция и туристически пакети от Германия. В много редки случаи проблемите на потребителите се дължат на езикова бариера. Всеки, който обаче се възползва от услугите на ЕПЦ, пише своето искане на български език. За миналата година 60% от жалбите са разрешени в полза на клиентите, 6 на сто от тях са препратени към друг орган и 34% са приключили без споразумение, като често сигналът е бил неоснователен.

От началото на работата на центъра през 2007 г. до края на 2012 г. са постъпили общо 3400 сигнала.

Последвайте канала на

622 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини