ЕС вдига забраната за внос на месо от САЩ

  • 04 февруари 2013 18:03

  • 869
  • 0
ЕС вдига забраната за внос на месо от САЩ
©

Европейският съюз вдигна забраната за част от вноса на месо от САЩ на фона на информация, че Вашингтон и Брюксел се готвят да започнат преговори за сключване на споразумение за свободна търговия, пише "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

САЩ и ЕС искат да задълбочат връзките си, които представляват една трета от световната търговия. Отпадането на забраната на ЕС за внос на прасета и говеждо месо, обработвано с млечна киселина, е знак, че Европа гледа сериозно на сделката, коментира агенцията.

Забраната ще бъде вдигната на 25 февруари. ЕС може да обмисли също облекчаване на ограниченията за внос на американската животинска мазнина, използвана в биогорива.

"САЩ имат някои предварителни условия преди започването на разговорите. Искаме да им покажем, че Европа може да ги изпълни", каза високопоставен дипломат от ЕС, започнат с подготовката на преговорите.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт ще пътува за Вашингтон във вторник, за да оформи окончателно съвместен доклад на ЕС и САЩ, който се очаква да препоръча започването на преговорите за свободна търговия.

Де Гухт каза пред "Ройтерс" миналия месец, че преговорите ще бъдат трудни. ЕС и САЩ обаче искат да подсилят икономиките си, които отбелязват слаб растеж след световната криза през 2008 - 2009 г.

Вносните мита между ЕС и САЩ вече са ниски. Затова истинската полза ще дойде от увеличения достъп до пазарите им, както и от общите регулации. Те ще премахнат големите разходи за малките компании, които искат да изнасят в чужбина.

Сделката може да увеличи БВП на Европа с 65 милиарда евро на година, или с 0.5% от БВП на ЕС, според Европейската комисия. Вашингтон обаче се страхува да не се стигне до безкрайни преговори с блока.

Все още няма дата за публикуването на съвместния доклад.

Последвайте канала на

869 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини