Приятелят на Венета Марковска ще съди полицаи за тормоз

  • 04 февруари 2013 08:44

  • 1077
  • 0
Приятелят на Венета Марковска ще съди полицаи за тормоз
©

В Софийския районен съд (СРС) е насрочено дело за полицейски тормоз, заведено от Георги Георгиев, приятеля на бившия кандидат за член на Конституционния съд Венета Марковска. Пред съда ще застанат двама полицаи от Шесто РПУ - Борислав Серафимов и Лина Маркова. Те ще отговарят за злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на Георгиев. Заради този случай те бяха дисциплинарно уволнени, а впоследствие възстановени, след разследване на "Капитал" и "Медиапул."

Обвинителният акт беше внесен през юли миналата година, но беше върнат на прокуратурата за множество процесуални нарушения. Според обвинението цитирано от в. "Труд" през януари 2010 г., докато патрулирали, двамата решили да проверят джипа, в който се возел Георгиев. Полицаите поискали документите на шофьора - Петър Рангелов, както и личните карти на пътниците - Поптодоров, Георгиев и Надя Кимова. Георгиев излязъл от колата, легитимирал се със служебна карта и с метална значка на Върховния административен съд (ВАС) и заявил, че е бивш колега на полицаите.Те се усъмнили в служебната карта, защото нямала печат. Серафимов отново настоял за личната карта на Георгиев. Получил и нея.

Георгиев казал на Рангелов да запише номера на служебния им автомобил, размахал заканително пръст към Маркова, напсувал я и казал, "че ще разгони фамилията". Униформените решили да го задържат за хулиганство. Поискали да му сложат белезници, но той се съпротивлявал и те му нанесли удари по тялото и краката. Така било контузено коляното му. После Георгиев бил повален на земята. Поптодоров настоявал полицаите да спрат, но получил юмрук в лицето и лека телесна повреда от Серафимов.

Когато най-сетне Георгиев бил откаран в РПУ-то, Серафимов издал заповед за 24-часово задържане. Бизнесменът вписал в документите за ареста си, че не иска адвокат, но има болки в коляното. Пред управлението пристигнали спътниците му. По-късно към тях се присъединила и Марковска.

На 22 февруари Георгиев постъпил в болница с оплаквания от задух и прескачане на сърцето. Диагнозата била белодробна емболия след колянната травма. Според прокуратурата полицаите са имали право да задържат Георгиев, но не и да прилагат физическа сила и помощни средства, защото не е установено той да е оказал съпротива или да не е изпълнил полицейско разпореждане. По време на разследването двамата обвиняеми не се признават за виновни и не дават обяснения. Те могат да го направят пред съда. Георгиев не е обвинен за хулиганство.

Разследване тогава показа, че Венета Марковска се е срещала с двамата заместник - министри на вътрешните работи - Веселин Вучков и Павлин Димитров по повод задържането на Георгиев.

Историята попадна в сигнал срещу Венета Марковска, който не беше дебатиран в правната комисия в парламента по време на изслушването й като кандидат за КС. Аргументът на председателя на комисия Искра Фидосова тогава беше,че сигналът е анонимен. Той беше подписан от Георги Танев Колев. Първоначално Марковска отричаше да познава Георгиев и да се е срещала със заместниците на Цветанов. Впоследствие тя заяви,че той е приятел на сина й, а Веселин Вучков потвърди, че през 2010 г. тя е поискала среща с него и колегата му Павлин Димитров. В крайна сметка Венета Марковска не успя да положи клетва като член на КС.

Георгиев обяснява за случая, че при проверката той поискал полицаите да се представят, но вместо това, те му казали: "Пияница, нещастник, какъв си ти, на какъв се правиш?!" Затова и той помолил шофьора да запише номера на колата им. "И оттам - подсичане на краката и 15 минути шутове, при което скъсвам менискус и предна кръстна връзка на коляното. Бях много зле. При операцията на коляното ми тръгва тромб и правя белодробен инфаркт", разказа Георгиев пред в. "24 часа" миналата година.

По думите му служебната карта от ВАС била намерена в джоба му, когато той вече бил в полицейското управление.

Последвайте канала на

Novini.bg
1077 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини