Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите

  • 03 февруари 2013 14:11

  • 4109
  • 38
Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите
© Булфото

След изборите ще заварим две Българии - България на илюзиите и България на онези, които се борят за своето оцеляване, на смачкания среден бизнес и близките до властта икономически кръгове. Това каза председателят на "Движение България на гражданите" Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 пред третата среща на софийската колегия на движението.

"Хората не мрънкат, мрънкат управляващите, хората поемат риск, за да успеят, управляващите се страхуват да поемат отговорност и затриват доверието в политиката.  Ако управляващите не искат да кажат какво е състоянието на нацията, ние сме длъжни да го кажем, подчерта Кунева. България продължава да е най-бедната страна в Европа, загуби способността си да расте. Загубихме я, защото, докато строим магистрали, се унищожаваха институциите, поръсвахме администрацията с "Калинки" и задкулисни сделки. Доходите са замразени, животът е станал по-скъп, затова сме най-бедната нация в Европа, каза още тя. "Докато Европа си поставя за цел да направи международни дори малките и средни предприятия, ние ги закриваме. От 2009 година насам наблюдаваме безпрецедентен отлив на инвестиции, това са загубени работни места, безпътица, трудовия пазар се срина", заяви тя.

По информация на Кунева, за 3 години са закрити 100 000 предприятия и са регистрирани 300 000 безработни. "Има и едно направление, в което България има успех - на първо място сме по сива икономика с 32%, като максимума, който допуска Европа е 4%. Първи сме и по корупция. Колкото и да се хвалим с ниските си данъци, никой няма да дойде да инвестира тук, никой инвеститор няма и да остане. Парите за образованието са вече трета-четвърта година по-ниски от началото на мандата. Ясно е, че образованието не е в центъра на вниманието на управляващите. Декларираме, че няма да подкрепим никой бюджет, в който парите за образование са под 4.5% от БВП", каза още Кунева.

Тя увери, че "България на гражданите" има изготвен план, с който може да гарантира повече работни места, доходи и производителност на труда. Не се страхуваме да си поставим високи цели, защото уважаваме потенциала на нацията, добави тя. "България трябва да расте, това е нашата цел, за да може това да се случи ние трябва да растем със здрава, образована, квалифицирана нация. През единен правен ред за всички и предвидимост на икономическата и политическата среда. През социална устойчивост", заяви тя.

"Изходът от кризата се крие в освобождаването на българския предприемачески дух и енергията на обществото. За да освободим предприемаческия дух ние сме готови да гарантираме със закон преустановяването на политически чистки и назначавания", заяви тя. Кунева обеща и максимално ограничаване на монополите чрез подчиняването им на строга регулация, каквато според нея в момента съществува само на хартия.

Председателят на "България на гражданите" обяви и намерението на партията да работи за инициирането на референдум за свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията. По думите на Кунева промените ще целят намаляване на броя на депутатите, пренасочването на повече правомощия от централната към местната власт, както и премахване ненужните административни длъжности в управлението.

"Работата по бъдещата Конституция - това ще бъде едно голямо общо дело, което ще събира, а не разделя", заяви Кунева. Тя обеща още, че на предстоящите парламентарни избори нито един глас за "България на гражданите" няма да бъде купен, нито една бюлетина няма да бъде фалшива. "Демокрацията не се внася, наша работа е, за нашия дом го правим. Победител в изборите трябва да бъде гражданинът", каза в заключението на речта си Кунева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4109 38

Коментари 38

Добави коментар
kranush

2013.02.04 | 20:19

38
Много точен анализ на икономиката и пътищата за излизане от блатото в което ни натика батбойковите умници. Много ще плюят, милите, защото истината за управлението е направо разстрелваща и много боли. Ама толкова си могат. Кунева за сега няма алтернатива в дясното политическо пространство.

2013.02.04 | 20:19

37
На каква се прави Кунева,че задава въпроси? Не е тя човека, нито не е нейната партия тази, която трябва да държи сметка на управляващите. Tази пък не я ли е срам да се обажда изобщо?

2013.02.04 | 20:18

35
САМО БАТЕ БОЙКО ДОКАЗА СЕ МНОГОКРАТНО КОЙТО НЕ ГО ВИЖДА ЗНАЧИ Е НАПЪЛНО СЛЯП ИЛИ ЗАКЛЕТ КОМУНИСТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ВИЖДАТ КАКВО СЕ ПРАВИ

2013.02.04 | 20:18

36
Наистина бате Бойко се доказа - като най-големият мафиот и крадец в държавата от Освобождението насам.

2013.02.04 | 20:17

34
И какво толкова се прави предишните не се криеха като крадяха сегашният се крие ! Няколко отсечки на Тракия , зала Армеец и няколко кръстовища в София , софийското метро и това май е всичко ! А да не забравим рекордната безработица ,въвеждане на нови данъци подаряване на държавата на успешните българи ( ТИМ ,СИК ,ВИС и Мултигруп) и още подобни простотии ако ти който уж виждаш това което виждаш те радва явно ти има нещо !

2013.02.04 | 20:17

33
ъсат ни джобовете,а ние политиканстваме и се псуваме един дру,а всички еднакво страдаме.РЕФЕРЕНДУМ,РЕФЕРЕНДУМ,РЕФЕРЕНДУМ.Всички партии мълчат,само народа може да изхвъри ЕРД.тата и топлинните счетоводители Иначе само драскотиме-ефект-нулев!"-Софийска вода"-каква софийска,бе хора?-Тя е френска-дерат ни франсетата,а парите- ту-тууу,към Париж.Да спрем с джавкането,всички заедно да ги изметем от държавата ни

2013.02.04 | 11:46

32
Това не е ли двуличница

2013.02.04 | 10:39

31
УЧИТЕЛКАТА МИ С ГОЛЕМИЯТ НОС ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Е НЕВЕРОЯТНО МРЪНКАЛО И НЕ Я ПОНАСЯМ И ТАЯ ПО МАТЕМАТИКА СЪЩО !А ДАСКАЛКАТА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА И ТАНЦИ НА ПИЛОН -НЯМА МОЗЪК И СТОИ ГРОЗНО НА УЧЕБНИКА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК С РАДОСТ И НАРИСУВАХ МУСТАЧКИ А ХА ХА много ми е интересно как учителката по гимнастика е намерила тая по математика ха ха ха
Криста

2013.02.04 | 10:37

26
"Курва", "Долна уличница", "Кокошка"... Е как да не гласувам за тази жена, като гледам културата на онези, които я плюят?! Не искам те да решават кой да ни управлява, искам избора на умните, културните и възпитаните хора!

2013.02.04 | 10:38

30
да ни си влюбен :) , щи зема парите и ше си хване нов

2013.02.04 | 10:38

29
ооо пръмова плаща на драскачи да я хвалят !! Каква гражданка само!?, възпитано да изрита няколко хиляди ядрени физици, инженери и химици, учили г/д по 7 години след средното и да прибере тихичко пари от това , какви образовани граждани са й драскачи .... Как смеете останалите да се карате на тази "блага вест". Само гласувайте за нея тя знае как да си краде после.

2013.02.04 | 10:38

28
Като е още жадна за пари, да продължава да си продава задника и да спре националните интереси
e

2013.02.04 | 10:35

20
Защо едни и същи хора коментират политически теми,мода и ревю,алкохол и чалги,но не аса на ясно какво бръщолевят,заучени по папагалски/попски/ и коментират ли-коментират>някои от тук плюешите по Меглена Кунева,освен знаещи името и,прочели ли са какво е казала,какво е направила,та си изливат Бай-ганьовщината,типично по български.А можете ли да се аргоментирате,та шарите тук-там ? Понякога се срамувам,че съм българин !

2013.02.04 | 10:38

27
Първо се научи да пишеш грамотно, пък тогава почвай да даваш компетентни мнения. Меглена Кунева-Пръмова, освен да доавърши гнусното дело на Надежда Михайлова по закриването на АЕЦ Козлодуй, друго не е направила. Уличница като нея, която не със своето бездействие, а с активни действия е помогнала за разрушаването на България, няма място в парламента! Тя, наред с верните си дружки Бойко Борисов, Николай Свинаров, Николай Василев и т.н.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини