Над 500 хил. души у нас са болни от най - острите форми на хепатит В и С

  • 14 юли 2011 07:11

  • 1046
  • 0
Над 500 хил. души у нас са болни от най - острите форми на хепатит В и С
© Интернет

Няма официална статистика и цифрите не могат да са напълно прецизни, поради спецификата на самото заболяване - то често протича безсимптомно и болните не предприемат мерки нито за лечението си, нито за защита на близките си - в това се корени бързото разпространение, особено на хепатит В, посочи Весела Савова.

Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни вируса на хепатит (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които продължават по-малко от 6 месеца) и хронични (които продължават по-дълго), уточни Весела Савова.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ публикувани вчера, всяка година около 3-4 милиона души по света се инфектират с хепатит С. Хепатит С е сериозна вирусна инфекция и това е едно от най-коварните заболявания на черния дроб.

Около 170 милиона души пък са хронично инфектираните, а повече от 350 хиляди умират годишно от заболявания, вследствие на хепатит С., сочат данните на СЗО.

Въпреки че заболяването е разпространено по целия свят, се счита че има региони, където е по-често срещано, като например в Африка, Латинска Америка, Централна и Североизточна Азия. Както хепатит В, така и хепатит С често е наричан "тихия убиец", тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят, че са инфектирани и заразени. Взети заедно хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че близо 2 милиарда души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса. За разлика от хепатит В, за момента не съществува ваксина против хепатит С. СЗО предприема широка информационна кампания във връзка с предстоящия на 28 юли световен ден за борба с хепатита.

Последвайте канала на

БТА
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини