Топлинна полиция ще отчита радиаторите

  • 02 февруари 2013 10:39

  • 2961
  • 13
Топлинна полиция ще отчита радиаторите
© Булфото

Проверки по домовете на всички абонати, заявили нулево потребление на парно през тази зима. Това ще поиска "Топлофикация София" от топлинните счетоводители, за да се засече дали наистина хората не ползват топлоенергия. Ако се окаже, че радиаторите им работят, веднага навъртяното на топломерите ще бъде отчетено във фактурите за февруари, пише “Стандарт”.

Според "Топлофикация" така ще се избегне надуването на сметките на съседите. Именно фалшивите "нулеви" потребители се оказаха една от основните причини за изкривяване на сметките за парно и топла вода през декември, обявиха от дружеството. През миналата зима 15 хиляди домакинства са заявили, че замразяват потреблението на парно, но реално са пускали радиаторите. Така те са били кредитирани безлихвено от комшиите си до получаване на изравнителните сметки. Трябва да предотвратим заявяването на нулеви дялове да стане масова практика, заяви шефът на "Топлофикация" Стоян Цветанов.

От понеделник ръководството на общинската фирма започва разговори с топлинните счетоводители за промяна на договорите с тях. "Искаме да им вменим още функции, без това да се отрази на сметките на абонатите", каза Цветанов. В договорите "Топлофикация" ще изисква фирмите посредници да изпращат всеки път писмо до абонатите, когато прогнозните дялове надхвърлят с 50 процента миналогодишното потребление. Към топлинните счетоводители ще се предявят нови изисквания към софтуера, така че да се засичат изкривявания в сметките, преди да е изпратена месечната фактура. Първо ще се проверява на какво се дължи разминаването от нормалното и ще предупреди клиента. От "Топлофикация София" заявиха, че са готови да поемат дяловото разпределение във всички над 400 хиляди абоната в столицата, ако се отиде до премахване на топлинните счетоводители през следващия отоплителен сезон. "По-честно обаче е, вместо да се отстраняват тези играчи, пазарът да се либерализира, т.е. още утре етажната собственост да може да смени топлинния си счетоводител", посочи Цветанов. Според него е напълно възможно смяната на обслужващата фирма да стане, без да се налага абонатите да купуват нови уреди. Затова дружеството ще представи пред Столичния общински съвет предложения за законови промени. Според сегашния закон разводът с топлинния счетоводител може да стане чак като изминат 10 години.

Решение на проблемите с непредвидимите и неясни сметки е и ежемесечното отчитане на потреблението, смятат от "Топлофикация". Физически обаче било невъзможно да се посещава всеки дом в София. "Все пак има начин да се засичат топломерите всеки месец, ако те не са дистанционни", смята Цветанов.

Това може да стане с упълномощено лице от входа, например домоуправителя, който да засича данните по апартаментите и да ги представя всеки месец. Така хората ще получават реални сметки без прогнозни величини. Топлофикация започва и сериозна реорганизация за подсилване на отделите за работа с клиентите. "Ще разговаряме с всеки, ще обясняваме, трябва да върнем доверието им", каза Цветанов.

Последвайте канала на

2961 13

Коментари 13

Добави коментар
3,14

2013.02.03 | 20:32

13
Подскажете на кого мога да се жалвам от новомонтираните уреди за дялово разпределение. Те явно въобще са безконтролни. В домашни условия си направих следния експеримент: осигурих си алуминиевите планки върху които ги монтират и си монтирах пред новозакупените уреди и съответния демонтиран, но все още действащ стар уред. Резултатите са смайващи - цифрите в новите уредчета бягат с по 20% до 60% по-бързо. Така при окончателното изравняване на сметките се сещате какво ме чака. Топлофикация ме препраща към ФТС, а фирмата за топлинно счетоводство мълчи по проблема...
петко войвода

2013.02.03 | 10:21

9
не можеш. Вариант 1: режеш тръбите, отопляваш се както ти кефне. При плащане на сметки, не плащаш. Идва ти полиция, след като си осъден. Преди това си си купил калашник.. идват и почваш наред, полиция, топл. счетов. и топлофикция. Това само, ако нямаш банкови сметки и др. дв. и недв. имоти, а и неработиш никъде или пък сам си си шеф и бизнеса ти е с плащане на ръка. Вариант 2: Взимаш си къща и край на всички проблеми.... само дет нема пари за къща.... ;) Вариант 3: Изчезваш в някоя бяла държава ... само че тук стои отново проблема с финансите, а и с роднини и приятели

2013.02.03 | 12:37

12
Всичко с полиция се решава в БГ.Защо не задължат Топлофикация да захрани всеки абонат с отделна тръба?Ето тока ако не си платиш ти отвиват бушона и готово.Булсата като не платиш и ти спират телевизията.Интернета също е така.Само Топлофикация продава насила!Защо?

2013.02.03 | 10:22

10
Защото мълчим и търпим! А не трябва да е така! И ЧСИ ти пращат чак! Това е геноцид! Трябва пълна промяна!

2013.02.03 | 12:33

11
Защо на всички абонати заявили нулево потребление на парно? Защо не на всички абонати?Какво правим с незаконно прикачените отоплителни тела, а с умишлено занижените коефициенти на радиаторите на някой абонати?
XXL

2013.02.02 | 23:43

8
Не разбрахте ли,че когато контролът се извършва от хора винаги съществува понятието КОРУПЦИЯ!!!
лилето

2013.02.02 | 16:56

2
То излиза, че няма никакъв смисъл да се взимат дистанциоони уреди, след като ще ми влизат домоуправители и топлинна полиция. Всичко е измама и начин на взимане на допълнителни такси. В първата година, преди 10-11 г. се наложи през м. Март да ме няма за 20 дни, бях врътнал кранчето на радиатора до минимум, изстуди се радиатора и го засекох.... какво беше учудването ми като се върнах... ми бяха начислени единици на уреда при студен радиатор. Реших да засека за 20 дни като пусна врътката на макс.
ш.ибана топлофикация

2013.02.02 | 23:43

7
сложиха ни с топломери дистанционно отчитане,ама си праскат сметките на база,егати мафията. Още като идваха да ги сложат на целия вход им казахме кои крадат парно, а те се направиха на ни чули ни видели,нали съседите ще го платят....ПУ ДА ИМ Е>БА МАЙКАТА И НА СЪСЕДИТЕ И НА ТЕХЕМ И НА ТОПЛОФИКАЦИЯ>АКО СЕ СЪЗАДАВА ТОПЛ>ПОЛИЦИЯ ПЪРВО ДА ДОЙДЕ В ЛЮЛИН 8 бл.808,вх.В и Г,поне 6 семейства крадат най-нагло!
гневен

2013.02.02 | 16:56

3
да дойдат и в 512, вх Г

2013.02.02 | 23:42

6
Еврика,откриха "Топлата вода " !
...

2013.02.02 | 23:42

5
Елате първо в кв Г.Милев, бл34, вхГ да видите как домоуправителя краде парно заедно с приятелите си от входа. Че се писал и отговорник за уредите за дялово разпределение пред ТЕХЕМ. В момента човека е със сменени радиатори без уреди за поредна година и от 10 години плаща само за сградна инсталация и си праи "сауна" в апартамента за сметка на съседите си.
възмутен

2013.02.02 | 20:15

4
Крадецът вика - дръжте крадеца
възмутен

2013.02.02 | 16:53

1
Красецът вика - дръжте крадеца

Добави коментар

Водещи новини