Виното лекува

  • 01 февруари 2013 13:12

  • 5063
  • 1
Виното лекува
©

Три супени лъжици бяло вино изглаждат бръчките, а чаша червен еликсир успокоява нервите. Това са само две от многобройните рецепти с вино, които носят ползи не само за здравето, но и за външния ни вид.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, виното забавя стареенето на организма. Мелатонинът, който се съдържа, в него пък има чудодеен ефект върху външния вид. Неслучайно едни от най-скъпите процедури за подмладяване в козметичните салони и спа центровете са именно на основата на вино. Една от рецептите срещу бръчки, която спокойно може да се направи и в домашни условия, е следната: три супени лъжици бяло вино и четвърт чаена чаша кисело мляко се разбъркват енергично и към тях се прибавят две супени лъжици овесено брашно. Сместа се нанася между два слоя марля и се поставя върху лицето за 20 минути, като се избягват зоните около очите. После се изплаква с вино, а когато кожата изсъхне, се измива с вода.

Диетолозите пък препоръчват на дамите, които искат да свалят бързо пет килограма от теглото си, да приложат диета с вино. Тя включва три хранения - закуска с едно твърдо сварено яйце и един домат, втора закуска с една ябълка и обяд от 200 г извара и 1 краставица. Най-важна обаче е вечерята, която се състои само от чаша червено вино.

Ако не обичате да се ограничавате, може да приложите средиземноморската диета, която включва много зеленчуци и морски дарове, полети обилно с хубаво вино, независимо дали бяло, червено, розе или пенливо. Дори да не спазвате специален хранителен режим, е доказано, че консумацията на вино води до подобрение в цялостната обмяна на веществата. Съдържащият се в напитката ресвератрол помага за удължаване на живота на клетките и повишава устойчивостта им на стрес.

Съветите на д-р Емерик Мори (френски лекар, препоръчващ лечение с вино):

*При нервна депресия - чаша вино по време на хранене

*При газове в корема - две чаши младо бяло вино

*При треска - чаша шампанско на всеки кръгъл час

*При диария - чаша "Божоле" преди и след ядене

*При цистит - по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене

*При камъни в жлъчката и подагра - леки бели сухи вина

*При ревматизъм - сухи леки вина по две чаши по време на ядене

*При климактериум - две чаши вино по време на хранене

*При затлъстяване - бяло сухо вино

Последвайте канала на

5063 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.02 | 13:22

1
ей че рецепти - с по едно яйце или извара вечер с или без вино пак ще ти се залепи стомаха. а от следващите рецепти имам чуството че човек ще се алкохолизира

Добави коментар

Водещи новини