Хиляди жалби срещу фирми за събиране на дългове

  • 01 февруари 2013 07:21

  • 842
  • 0
Хиляди жалби срещу фирми за събиране на дългове
©

Всеки ден десетки хора стават жертви на нов вид измама. Служители на фирми за събиране на дългове се представят за частни съдебни изпълнители и заплашват длъжниците по телефона. От Комисията за защита на личните данни вече са глобили три фирми за злоупотреба с лични данни. Всеки ден обаче броят на жалбите нараства, предаде БНТ.

През последните няколко месеца длъжници от цялата страна започват да получават едни и същи телефонни обаждания.

Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители: - Разговорът протича общо взето заплашително - веднага да се плати еди какво си задължение в противен случай ще му се случат разни неща от Гражданско процесуалния кодекс, които за разписани и които въпросните лица и фирма изобщо не могат да правят.

Много от хората се страхуват да изпращат оплакванията си в писмен вид и по този начин измамниците не могат да бъдат заловени. От Камарата съветват при подобни заплахи да се проверява името на служителя, който ни търси, в единния регистър на частните съдебни изпълнители. Справка може да се направи на тяхната интернет страницата и по телефона. Оплаквания от фирмите за събиране на дълговете има и в Комисията за защита на личните данни. Най-често натрупаните задължения биват продавани или прехвърляни заедно с информацията от личните карти. Така данните попадат в ръцете на трети лица. В повечето случаи напълно законно 80% от жалбите се обявяват за неоснователни, а налагането на глоби е почти невъзможно, защото голяма част от потърпевшите са се подписали, че са съгласни, без да са прочели условията в договора.

На едното дружество беше наложена санкция от 15 000 хил.лв., на другото - 23 хил.лв., а тази седмица наложихме, мисля, в рамките на 24 или 25 000 хил.лв. имуществена санкция. По две от решенията съдът отмени нашите административни наказания, обяви Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни.

През миналата година в Комисията са регистрирани 7 000 оплаквания за злоупотреба с лични данни. Най-много са жалбите срещу мобилните оператори, фирмите за събиране на дългове и банките.

Последвайте канала на

842 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини