Над 200 български военни се върнаха от мисия в Афганистан

  • 31 януари 2013 20:43

  • 3487
  • 0
Над 200 български военни се върнаха от мисия в Афганистан
© Булфото

Общо 217 военни от състава на 23-тия български контингент се върнаха тази вечер в България след успешно изпълнение на задачите си в операцията на НАТО в столицата на Афганистан -Кабул.

В състава на контингента е и седмата и последна рота за действие в земната зона за отбрана на летище "Кабул", пише БТА.

България беше ангажирана с различни военни формирования в района на Кабул още от 2002 г., когато беше сформиран първият български контингент за операцията в Афганистан - за санитарна обработка, състоящ се от 31 български военнослужещи, разположен в района на британския контингент на 10 км от Кабул, където беше развърнат т.нар. банно-перален комплекс.

В Кабул ще останат 83-ма български военни, 217 души се връщат тази вечер, заедно с шестима офицери, които бяха в комисията по приключване на мисията, каза пред журналисти министърът на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март, който заедно с началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и други високопоставени военни посрещнаха контингента в правителствения сектор на летище "София".

В Кандахар ще останат 355 военни. През март ще бъдат изтеглени медицинските екипи от болницата в Кандахар, както и т.нар. група от старши съветници - 10 офицери, защото съгласно решение на НАТО от тях повече няма да има нужда.

Министър Ангелов оцени приключилата мисия като изключително добре изпълнена.

Развълнуван съм, след малко повече от шест месеца вАфганистан е естествено, каза националният командир на
контингента полковник Пламен Атанасов. Той посочи, че мисията е минала много добре и всички задачи са били изпълнени. Като
предизвикателства полковникът посочи всекидневните заплахи за военните ни, особено по време на религиозни празници. Въпреки това по думите му не е имало нито един сериозен инцидент.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини